Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prahou budou od pátku jezdit jen nízkopodlažní autobusy. Dopravní podnik vyřadí Karosy B 951

Ve vozovém parku pražského dopravního podniku (DPP) budou od pátku 4. prosince už jen nízkopodlažní autobusy. Podnik vyřadí vozy typu Karosa B 951, s tímto typem se cestující setkají už pouze při historických jízdách. Podnik má zhruba tisícovku autobusů, které průběžně obměňuje. Průměrný věk vozového parku bude po vyřazení karos 5,5 roku. DPP je největší městskou firmou a zabezpečuje MHD.

Vyřazované vozy budou v pátek naposledy k vidění na linkách číslo 103, 123, 162, 165, 169, 175, 182, 185, 191 a 225. Při retro jízdách pak na lince číslo 180 a 213.

V Praze budou jen bezbariérové autobusy

V Praze budeme mít od soboty 100 procent bezbariérových autobusů na všech městských linkách. Ocení to zejména maminky s kočárky a lidé s omezenou schopností pohybu. Díky vyřazení starých karos budeme mít také jednu z nejmladších flotil autobusů v České republice,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Karosa byla téměř výhradním dodavatelem autobusů pro DPP od roku 1948 do roku 2006. V letech 2002 až 2006 DPP koupil 131 standardních autobusů Karosa typů B 951 a B 951E. Vyřazené karosy DPP postupně prodává obálkovou metodou, kdy rozhodujícím kritériem je nejvyšší nabídnutá cena. Předposlední várka 32 vozidel bude na prodej v nejbližších dnech.

Prahou jezdí přibližně 1200 autubusů

Pražský dopravní podnik v uplynulých třech letech obnovil 500 autobusů. Kromě klasických kupuje rovněž kloubové vozy, minibusy či midibusy. Podnik se rovněž chystá v budoucnu nakoupit elektrobusy, které budou jezdit například z Veleslavína na letiště v Ruzyni.

Pražský dopravní podnik nakoupí dvacet trolejbusů. Budou jezdit na letiště

Pražský dopravní podnik (DPP) nakoupí dvacet velkokapacitních trolejbusů, které budou primárně jezdit na autobusové lince 119 na letiště v Ruzyni. DPP za vozidla zaplatí maximálně 628 milionů korun bez DPH. Pražský dopravní podnik bude nyní v...

Autobusová doprava na území Prahy tvoří přibližně třetinu jízd v MHD. Celkem jde přibližně o 1200 autobusů, které ročně spotřebují na 30 milionů litrů nafty a najezdí 67,9 milionu kilometrů. Vozy vyprodukují přibližně 67 900 tun CO2.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Honza Groh (Jagro), CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, MHD, autobusy, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Karosa B 951, Adam Scheinherr, Praha sobě, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prahou budou od pátku jezdit jen nízkopodlažní autobusy. Dopravní podnik vyřadí Karosy B 951  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.