Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Platnost řidičských průkazů se prodlouží. Lidé si je v době nouzového stavu nemusí vyměňovat

Ministerstvo dopravy ČR společně s Ministerstvem vnitra ČR rozhodlo o toleranci neplatných řidičských průkazů v rámci nouzového stavu na území České republiky. I když budou mít lidé propadlý průkaz, budou moct v době nouzového stavu řídit své vozidlo a průkaz bude v tomto období považován za platný. Hlavní město sice rozšířilo možnosti rezervace termínu k vyřízení neodkladných záležitostí na odboru dopravněsprávních činností do 30. října, avšak rezervační systém je již zaplněný. V nejbližší době proto opět dojde k prodloužení rezervací, a to až do konce listopadu.

Opatření bude možná prodlouženo do konce března

Ministerstvo dopravy společně s ministerstvem vnitra rozhodlo o tom, že propadlé řidičské průkazy v rámci nouzového stavu budou považovány za platné. Zároveň ministerstva řeší s Evropskou komisí, aby opatření bylo možné prodloužit do 31. března 2021.

Rezervační systém je zplaněn, ale vyplatí se jej sledovat

Hlavní město na základě vládních nařízení upravilo úřední dobu na pondělí od 8 do 13 hodin a středu od 13 do 18 hodin. Výjimku tvoří odbor dopravněsprávních činností, který je v provozu i v ostatních pracovních dnech, ve kterých ale vyřizuje pouze klienty, kterým byl předem potvrzen termín k návštěvě.

V současné době je rezervační systém odboru dopravněsprávních činností pražského magistrátu určen pro vyřízení neodkladných záležitostí. Aktuálně je kalendář sice zaplněn, zároveň je ale dobré pravidelně systém sledovat, zda se neuvolní některý termín. V nejbližší době opět dojde k prodloužení rezervací, a to až do konce listopadu.

Rezervační systém obvykle nabízí termíny na následující zhruba dva týdny, přesto se podle zkušeností zhruba dvacet procent lidí na svůj termín vůbec nedostaví a blokuje tak termín ostatním. Při delších rezervacích byl v minulosti podíl lidí, kteří se nedostavili, ještě vyšší. Rezervaci je přitom možné zrušit a uvolnit tak prostor pro další případné zájemce. Další možné termíny k návštěvě pracovišť až do konce listopadu odbor dopravněsprávních činností otevře v nejbližší době.

Lidé by měli v době nouzového stavu navštěvovat úřady pouze v nutných případech, které se nedají odložit. Zároveň by měli využívat výhradně objednávkový systém na stránkách www.praha.eu a s úřadem komunikovat pokud možno elektronicky. Nezbytné je rovněž dodržovat bezpečné vzdálenosti, zásady hygieny a mít nasazenou ochranu dýchacích cest a úst po celou dobu návštěvy úřadu.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky řidiči, řidičský průkaz, nouzový stav, výměna, Ministerstvo vnitra České republiky, Ministerstvo dopravy České republiky, Česko, návštěva, Evropská komise, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Platnost řidičských průkazů se prodlouží. Lidé si je v době nouzového stavu nemusí vyměňovat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.