Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Pražský dopravní podnik omezí kvůli koronaviru provoz autobusů. Další změny v MHD zatím nechystá

Pražský dopravní podnik omezí od soboty provoz 35 autobusových linek. Důvodem jsou koronavirová opatření a s nimi spojený menší zájem cestujících o MHD ve večerních a nočních hodinách. Vybrané autobusy taky budou jezdit jen do 22:00, uvedla mluvčí dopravního podniku Hana Pohanová. Ačkoliv došlo v posledních týdnech k poklesu cestujících asi o čtyřicet procent, další změny v MHD zatím pražský magistrát nechystá.

Omezení nočních autobusových spojů

Vytíženost všech linek pražské MHD od září kontinuálně klesá s tím, jak se v ČR zhoršuje epidemiologická situace a postupně jsou zaváděna nová omezení, která mají zabránit šíření covid-19," uvedla mluvčí. Vytíženost spojů po dvacáté hodině v Praze tak klesla v průměru o šedesát procent. Navíc od středy dojde k úplnému uzavření restaurací, barů a klubů, takže je možné, že dojde k dalšímu poklesu cestujících. 

Podobně dopravní podnik postupoval také letos na jaře, nyní je ale počet omezených linek nižší. Všechna omezení mají platit do doby, než budou restaurace, bary, kluby, divadla, kina a další místa pro volnočasovou zábavu opět plnohodnotně otevřena.

Omezení se dotkne linek buď doplňkového charakteru, které nejsou určeny pro základní obsluhu území, nebo linky, místo nichž lze po 22:00 využít jiné spoje,“ sdělila mluvčí.

Mluvčí uvedla, že minulý týden klesla vytíženost autobusových spojů v hlavním městě o deset procent ve srovnání s předchozím týdnem. Ještě výraznější je to ale večer. „Například na lince 121 DPP první týden v září po 22:00 přepravil v průměru necelé dva cestující na každém spoji, první týden v říjnu to bylo jenom 1,4 cestujícího, což znamená pokles obsazenosti o více než 25 procent,“ dodala Pohanová.

Klesá počet cestujícíh v metru

V metru počet cestujících od prvního týdne v září po první týden v říjnu klesl o více než 15 procent. Na začátku října pak metro využívalo o 43 procent cestujících méně než ve stejném období minulého roku. Počet cestujících v metru klesl od poloviny září do minulého týdne o 94 360. Počet cestujících podnik počítá tak, že vezme zaznamenané vstupy a výstupy, tzv. obrat, a číslo vydělí dvěma.

Letos na jaře DPP zaznamenal kvůli opatřením proti šíření koronaviru v době nejpřísnějších opatření až osmdesátiprocentní pokles cestujících. Finanční ztráta pro DPP byla do konce července zhruba 680 milionů korun. 

Pro srovnání 15. září byl obrat cestujících 1 545 817 a z toho bylo 777 246 vstupů a 768 571 výstupů. V úterý 6. října byl obrat cestujících 1 357 097, tedy 678 117 vstupů a 678 980 výstupů. Nejméně lidí v daném období využilo metro v pondělí 28. září, zhruba 256 tisíc.

Kvůli pandemii nemoci covid-19 byly prodlouženy intervaly a spoje jezdí podle prázdninových jízdních řádů. V MHD bylo také zrušeno otevírání dveří pomocí tlačítka, nástup prvními dveřmi a prodej jízdenek u řidičů. Autobusy automaticky staví i v zastávkách na znamení.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter PID

Štítky MHD, autobus, doprava, omezení, metro, koronavirus, Dopravní podnik hl. m. Prahy, městská hromadná doprava, COVID-19, Pražský magistrát, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský dopravní podnik omezí kvůli koronaviru provoz autobusů. Další změny v MHD zatím nechystá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.