Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Modernizace stanice metra Opatov míří do finále

Rekonstrukce, která probíhá ve stanici metra Opatov, se blíží ke konci. Kromě nového osvětlení, vzduchotechniky a podhledů vzniká ve stanici také kaskáda výtahů. Díky ní se má Opatov stát již 47. bezbariérovou stanicí pražského metra.

Nové podhledy, osvětlení, mobiliář, vzduchotechnika, obklady stěn, dlažba, hydroizolace stropní desky nástupiště a nový systém výtahů, to vše se mění na stanici metra C Opatov. Rekonstrukce začala v prosinci minulého roku a stanice by se měla znovuotevřít v listopadu tohoto roku.

Rekonstrukce však kromě souhlasných komentářů sklidila na sociálních sítích i kritiku: „Velký propadák, modernizace elektro možná, ale jinak to vypadá úplně stejně. Bída, bída, šeď šeď. Jako poslední dobou vždy. Od zbytku Evropy se máte co učit,“ napsal na facebookové stránce Dopravního podniku hlavního města Prahy Milan Černý. Či názor Vlastimila Smetany, že Opatov bude jen další stanicí zničenou nevhodnou modernizací.

Mluvčí DPP Daniel Šabík však vysvětluje, že modernizace neznamená, že vznikne nová stanice, ale ve stávající se vymění dosluhující technologie tak, aby stanice mohla dále spolehlivě fungovat svému účelu - přepravě cestujících. „Modernizace neznamená, že se při každé její etapě bude měnit design nebo architektura stanice. Každá stanice pražského metra byla navržena architektem ve své době. Opatov není výjimkou. Tuto skutečnost se snažíme respektovat a zachovávat architektonickou podobu a originalitu každé stanice,“ uvedl Šabík Pražské Drbně

Někteří občané poukazují na absenci eskalátoru v nové stanici. Podle Šabíka je však Opatov jednolodní stanice a má pouze jeden výstup pevným schodištěm z nástupiště do vestibulu. „V žádném záměru modernizace stanice nebylo uvedeno, že bychom do pevného schodiště z nástupiště do vestibulu plánovali umístit eskalátory. V tomto místě budujeme výtah, abychom stanici bezbariérově zpřístupnili,“ vysvětlil Šabík. Navíc by prý vzhledem k prostorovým možnostem již nebylo kde eskalátor instalovat.

V rámci modernizace metra se úpravy dočká i autobusový terminál, který dostane nový mobiliář, tj. nové lavičky, odpadkové koše či nová tělesa osvětlení. Ocelové konstrukce budou opatřeny novým ochranným nátěrem a například se vymění i prasklá skla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Daniel Šabík

Štítky Opatov, metro, modernizace, stanice metra, výtah, osvětlení, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Milan Černý, finále, Evropa, podhled, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Modernizace stanice metra Opatov míří do finále  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.