Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Mezi Prahou a Kolínem se srazily dva vlaky. Desítky zraněných, strojvedoucí zahynul

, aktualizováno 15. července 2020, 6:49

Škodu při úterní nehodě vlaků u Českého Brodu vyčíslila Drážní inspekce na 45 milionů korun. Z toho na osobním vlaku, ve kterém zemřel strojvedoucí, škoda dosáhla 40 milionů. Uvedl to mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Při nehodě se podle něj zranilo 23 lidí, podle hasičů a záchranné služby bylo zraněných 35. Trať nadále není v provozu, havarované soupravy se nyní odklízejí. Podle informací Českých drah na webu je předpoklad obnovení provozu na trati kolem dnešního poledne.

Podle informací hasičů narazil v úterý kolem 21:30 osobní vlak CityElefant s více než stovkou cestujících do stojícího nákladního poštovního vlaku. Zranilo se 35 lidí, z toho dva těžce zranění pacienti byli letecky transportování do Prahy a Českých Budějovic. Osm středně těžce a 25 lehce zraněných lidí rozvezly posádky záchranné služby sanitkami do nemocnic v Kolíně, Nymburku a v Praze, uvedl mluvčí hasičů Petr Svoboda. Podle nočních informací mluvčí záchranné služby Petry Effenbergerové utrpěli čtyři lidé těžká poranění a 31 cestujících bylo zraněno lehce. Mezi zraněnými bylo i osm nezletilých.

FOTO, VIDEO: Tragický střet vlaků u Českého Brodu pohledem zasahujících hasičů

Vyšetřování včerejší tragické nehody dvou vlaků u Českého Brodu pokračuje. Po středeční osmé hodině ranní se podařilo soupravy od sebe odtrhnout. Na místě pokračují odklízecí práce. Při prvním pokusu se dvěma lokomotivami brzy ráno se soupravy...

Drážní inspekce uvádí 23 zraněných lidí a úmrtí strojvedoucího osobního vlaku. Škoda na osobním vlaku činí 40 milionů korun, na vozidlech nákladního vlaku pět milionů korun a na lokomotivě nákladního vlaku 300 tisíc korun.

Nehoda se stala na jednom z nejvytíženějších železničních úseků v republice. Provoz na trati je zastaven, rychlíky jezdí odklonem přes Lysou nad Labem. Regionální vlaky jsou nahrazeny autobusy. Pražská integrovaná doprava (PID) na twitteru uvedla, že cestující příměstských linek S1, S2, S7 a S22 musí kvůli náročnosti odstraňování následků nehody a odklánění vlaků počítat ráno s omezením. "Vzhledem k odklonu dálkových vlaků přes Nymburk a Čelákovice je provoz linek S2 a S22 velmi nepravidelný. Návazné autobusové přípoje nelze garantovat," uvedl PID.

Na místo tragické nehody dorazil dnes po půlnoci nehodový vlak, který bude havarované soupravy odtrhávat od sebe. Pomáhat bude i speciální tank drážních hasičů, aby zajistil soupravu před převrácením. Na místo v noci přijel také ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO), podle kterého jde o nejlépe zabezpečenou trať v republice. Technika podle ministra zřejmě neselhala.

Stejná trať, další nehoda

Na stejné trati mezi Prahou a Kolínem v pátek vpodvečer u Běchovic narazil vlak bez cestujících do čekajícího rychlíku, nikdo se nezranil. Drážní inspekce se při zjišťování příčiny nehody přiklání k lidské chybě. Chyba člověka stála podle dosavadního vyšetřování také za srážkou dvou osobních vlaků na jednokolejné trati u Perninku na Karlovarsku, při které minulý týden zemřeli dva lidé a dalších 24 bylo zraněno.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Středočeského kraje, ZZS Středočeského kraje

Štítky Praha, Kolín, Český Brod, Úvaly, vlak, nehoda, havárie, Drážní inspekce, osobní vlak, zdravotnická záchranná služba, České dráhy, Nymburk, Karel Havlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi Prahou a Kolínem se srazily dva vlaky. Desítky zraněných, strojvedoucí zahynul  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.