Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Počet lidí v metru opět roste. Oproti loňsku jich je však stále o třicet procent méně

Cestujících v pražském metru v červnu nadále přibývá. Oproti tomu loňskému je však jejich počet stále o více než 30 procent nižší. Zatímco loni 24. června zaznamenaly sčítače v metru 2 285 170 nástupů a výstupů, tak letos ve stejný den to bylo 1 582 405. Vyplývá to ze statistik dopravního podniku. Podnik zaznamenal kvůli opatřením proti šíření koronaviru v době nejpřísnějších opatření až osmdesátiprocentní pokles cestujících.

Počet cestujících v MHD stabilně rostě

„Počet cestujících v MHD neustále stabilně přibývá. Od největšího propadu v březnu, kdy dosahoval počet cestujících pouhých 20 procent oproti minulému roku, jsme se nyní dostali k 70 procentům," uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Mezi nejvytíženější stanice patří dlouhodobě I. P. Pavlova nebo Kobylisy na trase C a Černý Most na trase B. Naopak nejméně vytížené jsou Roztyly a Prosek na trase C či Invalidovna a Kolbenova na trase B.

Reálný počet cestujících podnik počítá tak, že vezme zaznamenané vstupy a výstupy, takzvaný obrat, a číslo vydělí dvěma. Sčítače zaznamenaly 1. června 679 582 nástupů a 678 982 výstupů a celkový obrat byl 1 358 564 nástupů a výstupů. Počet v následujících týdnech rostl a dosáhl na 751 491 nástupů a 751 730 výstupů dne 18. června. Celkový obrat byl 1 503 221.

Počet aut je v normálu, přibylo cyklistů

V době nejpřísnějších opatření klesl rovněž počet aut v Praze, a to až o 30 procent. „U automobilové dopravy jsme se po úvodním propadu již vrátili k normálu. U pěší dopravy je zastoupení podílu stále obdobné," uvedl Scheinherr. Cyklistů od března přibylo. „Dosahujeme v některých pracovních dnech i dvojnásobného počtu cyklistů," dodal Scheinherr.

Provoz MHD byl na začátku pandemie omezen. Kromě upravených jízdních řádů stále platí v Praze také zákaz nástupu předními dveřmi nebo je zrušen prodej jízdenek u řidičů městských autobusů. Všichni cestující musí mít v MHD zakrytý nos a ústa. Magistrát očekává propad v MHD kvůli koronaviru zhruba 1,6 miliardy korun.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky metro, pasažéři, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, městská hromadná doprava, Adam Scheinherr, cyklista, Praha sobě, Kobylisy, Černý Most, Roztyly, Invalidovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet lidí v metru opět roste. Oproti loňsku jich je však stále o třicet procent méně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.