Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Koloběžky Lime jsou opět v ulicích Prahy. Společnost částečně obnovila provoz

Společnost Lime, která poskytuje sdílené elektrokoloběžky, dnes částečně obnovila provoz v Praze po pauze způsobené pandemií nového typu koronaviru. Z 1500 koloběžek, které v české metropoli běžně provozuje, jich zatím do ulic znovu rozmístila 200. Řekl to provozní manažer firmy Ondřej Široký. Lime stáhl vozítka z ulic v polovině března ve více než dvacítce měst po celém světě.

Důkladnější mytí a dezinfekce

Kdy se do ulic vrátí všechny koloběžky, podle Širokého není jasné a bude záležet na zájmu lidí. „Bude hodně záležet na tom, jak se bude vyvíjet chování spotřebitelů," uvedl. Dodal, že firma bude koloběžky důkladněji mýt a dezinfikovat. Praha patří podle firmy k prvním městům na světě, kde Lime začne opět fungovat. Další města budou následovat.

Kromě Lime v Praze funguje sdílení jízdních kol Rekola, sdílení automobilů Car4way a Revolt či společnost Homeport, která nabízí elektrokola.

Silniční úřad Prahy 1 před časem schválil zákaz elektrokoloběžek v pěších zónách na Staroměstském náměstí a v jeho okolí. Radnice však zatím nerozmístila příslušná značení, takže omezení nevstoupilo v platnost. Radní městské části Richard Bureš (ODS) řekl, že zavedení zákazu bude záviset na návratu turistů do centra. Vztah mezi firmou a pražskými samosprávami je dlouhodobě problematický, Lime kritizuje jak Praha 1, tak zástupci magistrátu a Prahy 2.

Po segwayích nově nesmí do centra pivní vozítka. Strážníci chystají cílené kontroly

Pražští strážníci se letos zaměří na bezpečnost v MHD, kontrolu jezdců na elektrokoloběžkách, dodržování vyhlášky zakazující pití na veřejných prostranstvích nebo zákaz vjezdu vozítek servírujících alkohol skupinám turistů do centra. Řekl to...

Návrh nového memoranda

Pražský magistrát před časem zrušil memorandum o spolupráci, které měl s firmou uzavřené. Podle Širokého se nyní jedná o novém. „Byl nám poskytnut návrh nového memoranda o porozumění, ke kterému jsme již předložili naše komentáře a v současné době čekáme na reakci ze strany magistrátu," uvedl. Dodal, že firma městu nabídla například možnost plateb za využití veřejného prostoru a v nejužším centru města s největším množstvím lidí plánuje zavést zóny s omezenou rychlostí.

Lime začala v Praze elektrokoloběžky poskytovat na konci roku 2018. Lidé v centru i samosprávy si dlouhodobě stěžují na pohyb vozítek po chodnících a jejich nevhodné parkování. Lime elektrokoloběžky prezentuje jako ekologický způsob dopravy, samosprávy však upozorňují na fakt, že je využívají zejména turisté a často se při jízdě nebo parkování chovají neohleduplně. Stejné kritice v minulosti čelila například vozítka segway, u kterých magistrát s pomocí změny zákona docílil jejich zákazu, nebo jiný druh elektrokoloběžek, připomínající spíše mopedy.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky doprava, elektrokoloběžky, sdílené, Praha, magistrát, Rekola, Homeport, ODS, Lime, Pražský magistrát, Staroměstské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koloběžky Lime jsou opět v ulicích Prahy. Společnost částečně obnovila provoz  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.