Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 17. října 2024  |  Svátek má Hedvika
Bez reklam

VIDEO: Branický most prošel zátěžovým testem, prověřily ho těžké historické lokomotivy

Konstrukci pražského Branického mostu dnes prověřily dvě historické lokomotivy, které dohromady váží zhruba 280 tun. Správa železnic most od ledna rozšiřuje na dvojkolejný, po první zrekonstruované koleji se jezdí od července, druhá dobudovaná přibude do provozu v příštím týdnu.

„Odolnost této klíčové železniční spojky prověřily dvě impozantní lokomotivy - historický dieselový Sergej, vážící přes 110 tun, a majestátní parní lokomotiva Šlechtična, která dosahuje hmotnosti téměř 170 tun," uvedla Správa železnic. Test podle ní ukázal, že most po rekonstrukci zvládne i nejtěžší vlaky.

„Dnešní testování prověřilo zatížení mostu ve dvojkolejné podobě," řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Po obou kolejích Branického mostu podle něj vlaky začnou jezdit ve druhé polovině příštího týdne.

Provoz na Branickém mostě se kvůli rekonstrukci přerušil 10. ledna. Zejména nákladní železniční dopravci pak museli místo objíždět výrazně delší trasou přes České Budějovice nebo Chomutov. Vlaky se na jednu kolej mostu vrátily počátkem července, práce na rozšíření pokračovaly. Jednokolejný zůstane tunel navazující na Branický most, provoz se tam bude řídit na dálku.

Přidaná kolej by měla zvýšit kapacitu pražského železničního uzlu. Trať nebudou využívat pouze nákladní dopravci, ale umožní také zavedení nových linek městské a příměstské železniční dopravy. Při odklonu vlaků kvůli chystané rekonstrukci Výtoňského mostu bude most sloužit také zejména dálkovým vlakům na trase z Plzně na pražské hlavní nádraží.

Nová druhá kolej vznikne na zhruba osmikilometrovém úseku od Branického mostu do stanice Krč, stavbaři vybudují také novou odbočku na Spořilov. Projekt zahrnuje také úpravu přemostění Údolní ulice a rekonstrukci zastávky Kačerov pro snadnější přestup na metro a autobusy. Práce provádí konsorcium firem Metrostav TBR, Porr, Elektrizace železnic Praha a GJW Praha. Náklady stavby podle dřívějšího vyjádření Správy železnic budou 2,63 miliardy korun.

Branický most byl postaven v polovině 20. století a provoz na něm začal v roce 1964. Jeho lidový název "most Inteligence" vychází z toho, že na jeho stavbě pracovala řada vzdělaných lidí přinucených komunistickým režimem nastoupit do dělnických a pomocných profesí.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Správy železnic

Štítky železnice, stavby, most, Praha, Branický, test

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Branický most prošel zátěžovým testem, prověřily ho těžké historické lokomotivy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.