Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

VIDEO: Jeden strojvedoucí projel zákaz, druhý měl dvě promile v těle. Podívejte se, jak vypadal zásah u srážky vlaků v Praze z pohledu policistů

Středeční srážku dvou osobních vlaků v pražské Libni vyšetřuje policie nejen pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, ale také z ohrožení pod vlivem návykové látky. Při nehodě byly zraněny tři desítky lidí. Strojvedoucí jednoho z vlaků minul návěstidlo zakazující jízdu, druhému vyšla pozitivně dechová zkouška na alkohol. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) na místě nadýchal 1,96 promile alkoholu.

„Strojvedoucí se v nemocnici podrobil lékařskému vyšetření a nyní čekáme na výsledky. Úkony trestního řízení s ním mohly být provedeny až po několika hodinách, když jich byl vzhledem ke svému stavu schopen," uvedla policie. Její mluvčí Jan Daněk doplnil, že okolnosti a viník nehody se nadále zjišťují.

Nehodu na libeňském viaduktu vyšetřuje také Drážní inspekce. Podle mluvčího Martina Drápala osobní vlak směřující z Čakovic na Masarykovo nádraží nedovoleně minul vjezdové návěstidlo s návěstí zakazující jízdu. Policie uvedla, že byl v zácviku. Vlak následně zezadu narazil do stojícího osobního vlaku ČD na trase Milovice - Praha Masarykovo nádraží.

Záchranáři a hasiči zasahovali u Balabenky, kde se srazily dva osobní vlaky. Záchranáři vyhlásili traumaplán, k nehodě poslali inspektora, lékařskou a 4 záchranářské posádky a speciál Fénix. Hasiči ale vyprošťovat nikoho nemuseli, zraněno bylo 35...

Záchranáři z místa nehody odvezli 25 zraněných a dalších deset jich ošetřili ve Vysočanech, kam dorazil evakuační vlak. Zranění nebyla podle záchranářů vážná, převažovaly pohmožděniny, úrazy hlavy a končetin včetně zlomenin, případně nevolnosti.

České dráhy po nehodě oznámily, že pokud se potvrdí alkohol z dechové zkoušky jejího strojvedoucího, ihned s ním rozváže pracovní poměr. Dráhy zároveň zahájily mimořádnou kontrolu zaměřenou na strojvedoucí.

„Co se týče strojvedoucího, který nehodu nejspíš nezpůsobil, ale nadýchal na místě 1,96 promile alkoholu, jsem přijal jasnou zprávu Českých drah, že k takovému jednání nebude tolerantní a vyvodí z toho konkrétní důsledky," napsal Martin Kupka na síti X.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Hasičů Praha

Štítky nehoda, železnice, Praha, zranění, vlaky, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jeden strojvedoucí projel zákaz, druhý měl dvě promile v těle. Podívejte se, jak vypadal zásah u srážky vlaků v Praze z pohledu policistů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.