Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Již tento víkend budou v Benešově opět k vidění nejen historické lokomotivy a vozy, ale i desiro společnosti Länderbahn

PR článek

V Benešově se uskuteční ve dnech 13. - 15. září 2024 již 5. ročník Festivalu parních lokomotiv. Výtopna v Benešově se stane o druhém zářijovém víkendu evropským centrem nejen parních lokomotiv. Pro návštěvníky budou vypraveny zvláštní vlaky. V jejich čele se bude střídat sedm parních lokomotiv, stejný počet lokomotiv motorových a dvě motorové jednotky.

Záštitu nad letošním ročníkem Festivalu parních lokomotiv převzali PhDr. Ivan Bartoš PhD. (místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj), Mgr. Martin Kupka (ministr dopravy), Mgr. Martin Baxa (ministr kultury), Ing. Pavel Pavlík (statutární zástupce hejtmanky Středočeského kraje), Mgr. Karel Ksandr (generální ředitel NTM) a město Benešov. Hlavním organizátorem Festivalu je společnost Steam Story Agency s.r.o., spoluorganizátory jsou spolek Posázavský Pacifik, dopravce Die Länderbahn CZ s.r.o. a občanské sdružení Prievidzský Parostrojný Spolok ze Slovenska.

Parní lokomotivy z České republiky, Německa a Rakouska se ve dnech 13.- 15. září 2024 představí v depu Benešově i ve zdejší železniční stanici Benešov u Prahy, která se nachází na bývalé Dráze císaře Františka Josefa nedaleko krásného zámku Konopiště, někdejšího sídla následníka rakousko- uherského trůnu Františka Ferdinanda d´Este.

Celý program s jízdnímí řády najdete zde.

Setkání je rovněž uspořádáno u příležitosti výročí 130 let místní dráhy Olbramovice – Sedlčany tzv. „Sedlčanky“ a 130 let výtopny v Benešově. V průběhu mezinárodního třídenního setkání historických lokomotiv a vozů je naplánován mimořádně rozsáhlý počet jízd zvláštních parních vlaků a vlaků v motorové trakci. V areálu depa Benešov, který je současně domovskou základnou spolku Posázavský Pacifik, se uskuteční výstava historických vozidel, přehlídka lokomotiv na točně, výstava salonního vozu Salon01, výstava vozů s modelovými kolejišti, páteční koncert skupiny Horáček Swing Orchestra, sobotní noční fotografování parních lokomotiv a další. V nádražní budově železniční stanice Benešov u Prahy bude pro návštěvníky Festivalu zpřístupněn v sobotu i neděli císařský salonek.

V sobotu 14. září 2024 bude v rámci oslav 130 let „Sedlčanky“ vypraven zvláštní vlak s parní lokomotivou 464.102 Národního technického muzea (NTM) z Benešova u Prahy (odjezd v 8:08 hod.) přes Olbramovice do Sedlčan (příjezd v 9:09 hod.). Souprava vlaku bude složena z dvounápravových historických vozů 3. třídy. Součástí vlaku bude i bufetový vůz. Zpět do Benešova u Prahy odjede zvláštní vlak ze Sedlčan v 11:50 hod. Během pobytu zvláštního vlaku na nádraží v Sedlčanech bude možné si prohlédnout parní lokomotivu 464.102, vystavená historická železniční vozidla, svézt se historickou drezínou, zhlédnout kulturní program nebo navštívit stánky s občerstvením.

Po oba víkendové dny pojedou zvláštní vlaky nejen do Sedlčan, ale i do Ledečka, Olbramovic, Prahy, Strančic a Tábora. V jejich čele se přestaví i velice zajímavé stroje, které se dosud Festivalu parních lokomotiv nezúčastnily. Například německá motorová lokomotiva 142.001 nebo originální válečná parní lokomotiva 52.100 z Rakouska přezdívaná v Čechách „Němka“.

Více informací o programu, vstupném, jízdném a jednotlivých lokomotivách, naleznete na webu akce http://festivalparnichlokomotiv.cz/.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Benešov, lokomotivy, festival, vlaky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Již tento víkend budou v Benešově opět k vidění nejen historické lokomotivy a vozy, ale i desiro společnosti Länderbahn  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.