Počasí dnes29 °C, zítra32 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Aktivace jízdenky v aplikaci Lítačka už bude trvat jen minutu. Změna ale neplatí pro sms

, aktualizováno 24. června 2024, 18:47

Cestující v pražské MHD, kteří kupují elektronické jízdenky prostřednictvím aplikace MHD Lítačka, už na ně nebudou čekat dvě minuty, ale pouze jednu. Zkrácení takzvané ochranné lhůty od 1. července povede podle vedení Prahy k vyššímu komfortu cestování MHD.

Změna se netýká klasické SMS jízdenky. Ochranná lhůta je čas mezi aktivací elektronické jízdenky a počátkem její platnosti. Lhůta je zavedena, aby se nemohly obcházet přepravní kontroly. Radní dnes rovněž prodloužili lhůtu poskytování slevy na jízdném pro lidi v hmotné nouzi do konce června 2025. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili radní.

„Dlouhá aktivační lhůta totiž nebyla zrovna pohodlná, zvlášť když se člověk chystal někam na poslední chvíli. Jedna minuta umožní koupit si jízdenku před příjezdem vozidla a zároveň bude stále dostatečnou ochranou proti zneužití,“ uvedl v tiskové zprávě Zdeněk Hřib (Piráti), náměstek primátora pro oblast dopravy.

Dvouminutovou lhůtu podle dokumentu dlouhodobě kritizují cestující, kteří ji považují za příliš dlouhou. Stává se, že cestující buď musí nechat spoj odjet, nebo jede načerno. Příliš dlouhá je také v porovnání s dopravními systémy v jiných městech v Česku. Elektronické jízdenky si mohou lidé koupit od 30minutové až po 72hodinovou. Nejlevnější půlhodinová vyjde na 30 korun.

„Stávající dvouminutová lhůta uživatelsky nekomfortní například pro ty, kteří si kupují jízdenku až těsně před příjezdem vozidla na zastávku. Cestující jsou přitom povinni mít platnou mobilní jízdenku již pří nástupu do vozidla MHD nebo do přepravního prostoru metra," popsal mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Změna se nebude týkat SMS jízdenek, které už mají ochrannou dobu dynamickou, a to jednu až dvě minuty. Podle toho, v jaké vteřině cestující SMS zašle tak, aby platnost jízdenky začínala od celé minuty.

Radní dnes prodloužili o rok prodej a využívání zlevněných jízdenek pro lidi v hmotné nouzi, která měla původně skončit letos k 30. červnu. Nyní ji lidé budou moci kupovat do konce června příštího roku. Lidé v hmotné nouzi platí za 30denní kupon 165 korun a za a čtvrtletní/444 korun, oproti běžným 550 korunám měsíčně a 1480 korun za tři měsíce. Zlevněné jízdné bylo zavedeno v srpnu 2021.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik hlavního města

Štítky MHD, Praha, Dopravní podnik hl.m.Prahy, jízdenky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivace jízdenky v aplikaci Lítačka už bude trvat jen minutu. Změna ale neplatí pro sms  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.