Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Policisté zvýší přes Velikonoce kontroly na silnicích, zaměří se na rychlost i používání pásů

Jako každý rok budou během velikonočních svátků u silnic po celé republice ve zvýšené míře hlídkovat policisté, aby kontrolovali provoz. Ten je totiž kvůli prodlouženému víkendu i pěknému počasí mnohonásobně hustší. Na silnice se vydávají sváteční řidiči, někteří zase nedodržují předpisy a v pondělí za volant usedají i koledníci pod vlivem alkoholu.

„Velikonoční dny bývají spojen s pořádáním nejrůznějších kulturních, společenských či církevních akcí a rodinnými výlety. Cesty za takovými událostmi mohou ovlivnit hustotu a tedy i plynulost silničního provozu. Doporučujeme řidičům, aby sledovali dopravní informační zpravodajství a včas na ně reagovali, mohou se tak vyhnout kolonám nebo předejít dopravní nehodě,“ uvedla na webu mluvčí středočeských policistů Markéta Johnová.

Policisté budou provádět kontroly už od dnešního dne až do pondělí 1. dubna. Svou přítomností chtějí policisté předejít dopravním nehodám a zlepšit bezpečnost na silnicích.

Zaměří se na místa s vysokým dopravním zatížením, turisticky atraktivní oblasti a rizikové úseky. „Policisté se zaměří na kontrolu dodržování rychlostních limitů, používání bezpečnostních pásů, technický stav vozidel a další aspekty, které ovlivňují bezpečnost našich silnic,“ dodala mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Podle Rubášové jsou Velikonoce jsou jedním z nejrizikovějších období na našich silnicích. „Větší počet cestujících, dlouhé trasy a odlišné jízdní návyky mohou přispět k zvýšenému riziku dopravních nehod,“ sdělila.

Minulý rok tři tisíce policistů zkontrolovalo během Velikonoc skoro pětatřicet tisíc vozidel, u jejichž řidičů odhalilo 6721 dopravních přestupků. S rychlostí to přehnali v 1892 případech, technický stav byl špatný u 972 aut, pásy nemělo 510 lidí a bez řidičského průkazu jelo 167 řidičů.

Dálniční známka nebyla pořízena pro 359 vozů, telefon mělo za jízdy v ruce 370 řidičů a pod vlivem alkoholu sedlo za volant 150 z nich. Přestupku se dopustilo i 19 chodců, 13 cyklistů a 18 motocyklistů. K tomu policisté našli dvě ukradená auta a deset pohřešovaných a hledaných osob.

Pražští policisté kontrolovali 766 aut a zjistili 270 přestupků. Z nich 249 vyřídili blokovou pokutou. Rychlost porušilo 123 řidičů, pod vlivem alkoholu byl jeden. Telefon za jízdy drželi čtyři řidiči, pásy nemělo zapnuto 27 z nich. Bez řidičáku se na silnice vydalo 12 lidí, v nevyhovujícím technickém stavu bylo 34 a dálniční známku jich nemělo 15.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky policie, Velikonoce, doprava, kontroly, silnice, řidiči, auta, bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté zvýší přes Velikonoce kontroly na silnicích, zaměří se na rychlost i používání pásů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.