Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: V tunelech metra jsou speciální reklamy. Působí jako by pluly za okny

Cestující v pražském metru neutečou před reklamou ani v dosud temných tunelech. Právě do tunelů pražský dopravní podnik instaloval nový reklamně-informační systém, který funguje na principu animace a počítá s pohybem vlakové soupravy. Systém se skládá ze statických obrazovek umístěných v tunelu v délce dvou set metrů. Když kolem nich projede souprava metra rychlostí minimálně 60 kilometrů v hodině, pro lidské oko bude pohled na míhající se obrazovky za oknem působit dojmem promítaného videa. Dnes začal zkušební provoz tohoto nového systému na lince A v tunelu mezi stanicemi Dejvická a Bořislavka.

Technologie funguje na principu animace

Zhruba měsíc testovali pracovníci pražského dopravního podniku nový systém, který dnes začal fungovat v tunelu pražského metra mezi stanicemi Dejvická a Bořislavka. Jde o systém, který díky technologiím na principu LED panelů umožňuje promítat reklamy a jiná sdělení za okna projíždějícího vlaku metra. Cestující, který se bude z okna dívat, může nabýt dojmu, že reklama za oknem levituje.

„Systém funguje na principu animace. Jednotlivé obrazovky staticky zobrazují vždy jen příslušnou část sdělení, respektive obrazu, který díky jízdě vlakové soupravy za určité rychlosti a setrvačnosti lidského oka vytváří dojem plynulého obrazu nebo videa. Zobrazovací systém tvoří 386 LED panelů rovnoměrně sestavených v řadě dlouhé 200 metrů. Minimální rychlost projíždějící vlakové soupravy musí být 60 km/h, aby došlo k vytvoření plynulého obrazu,“ píše se na webu dopravního podniku.

Zda je rychlost dostatečná a má smysl technologii spustit, to vyhodnotí řídicí jednotka zobrazovacího systému a sensory měřící rychlost projíždějícího vlaku. Pokud vlak pojede nižší rychlostí, než je 60 kilometrů v hodině, animace se nespustí. Aby reklamy nerozptylovali strojvedoucí, bude obsah zobrazován se zpožděním. Jednotka se spustí vždy až u prvního okna v prostoru pro pasažéry.

Podobný systém funguje v celé řadě evropských podzemních drah, například v Barceloně, Madridu, Římě, Curychu nebo v Rotterdamu. Praha je však první město ve střední a východní Evropě, které bude tuto technologii využívat.

První reklamy se objeví v prosinci

Technologii provozuje společnost European Digital Industries a veškeré náklady na instalaci i provoz systému včetně podnikatelského rizika jdou za nájemcem. Pražský dopravní podnik tak může za pronájem ploch ve vybraných 36 tunelech metra získat ročně až téměř 20 milionů korun.

„Je to další z projektů, kterými se snažíme zvyšovat výnosy z pronájmu majetku DPP. V tomto případě inovativně v tunelech metra, které mají technické parametry pro instalaci zobrazovací technologie. Zelenou tento projekt dostal za předpokladu splnění mnoha podmínek. Za žádných okolností nesmí negativně ovlivňovat provoz metra, interferovat se stávajícími technologickými zařízeními a komunikačními systémy, musí splňovat všechny bezpečnostní a protipožární normy požadované pro instalaci v metru, což nájemce splnil během přípravy a testování. Speciální důraz jsme dávali na to, aby systém neovlivňoval strojvedoucí. Důležitou podmínkou bylo, že výroba, instalace ani samotný provoz zobrazovacího zařízení nebude DPP stát ani korunu. Naopak nájemce je povinen DPP hradit poplatek za pronájem každé plochy dle uzavřené smlouvy. Budeme jej moct případně využívat například pro informování cestujících o provozu, našich akcích, nebo produktech,“ popsal v tiskové zprávě předseda představenstva a generální ředitel DPP Petr Witowski.

Další tunely budou přibývat

První sdělení začne nový reklamně-informační systém promítat v tomto týdnu, jedním z nich bude vizuální připomínka událostí ze 17. listopadu 1989 ve spolupráci s Pamětí národa. Od 1. prosince 2023 se pak začnou zobrazovat první reklamy. Systém funguje zatím pouze na lince A v tunelu mezi stanicemi Dejvická a Bořislavka, vytipováno je však 36 tunelů, které splňují technické parametry jako jsou míra zakřivení, stoupání, klesání a podobně.

V příštím roce se tak tento systém nejspíš objeví také v tunelech na lince A v úsecích Náměstí Míru – Můstek, na lince B v úsecích Smíchovské nádraží – Národní třída a Náměstí Republiky – Invalidovna. Nainstalovat systém do jednoho tunelu trvá zhruba dva měsíce a probíhá jen během noční provozní výluky.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto EUDI

Štítky reklama, tunel, metro, technologie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věra Krychová

To jsou vyhozené peníze!!

Pondělí, 20. listopadu 2023, 13:47Odpovědět

Jan Strapina

Další zbytečná píčovina,Holt Praha,druhé nejalternativnější město v republice hned po Brně!!!!!!!!

Čtvrtek, 16. listopadu 2023, 01:43Odpovědět

VIDEO: V tunelech metra jsou speciální reklamy. Působí jako by pluly za okny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.