Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V metru můžete od začátku listopadu vidět nové "jezevčíky". Dopravní podnik testuje nový informační systém

Od 1. listopadu najdou cestující ve třech soupravách každé linky metra novou grafickou podobu schémat Prahy a páteřních tras MHD. Nové informační grafiky vznikly v rámci grafického konceptu Čitelné Prahy, ten má za úkol sjednotit a zkvalitnit informační a navigační systém v Praze.

Nová grafická podoba „jezevčíků", aneb podlouhlých schémat metra, je od začátku listopadu k vidění ve třech soupravách každé linky metra. V rámci testování bude mít každý cestující možnost porovnat novou grafickou podobu s tou původní. Asi nejvýraznějším prvkem nových schémat je ztmavení podkladové barvy do šedé, která je podle Dopravního podniku daleko výraznější a více tak „trkne do očí". Mezi další novinky patří také například umístění Václavského náměstí do centra plánku. 

Cílem je jednotný styl 

Testovaní „jezevčíci" vychází z konceptu Čitelné Prahy, který má za úkol sjednotit a zkvalitnit celý informační a navigační systém v Praze. Nová grafika informačních prvků je již delší dobu částečně testovaná na stanici metra Palmovka.

Mezi další místa, kde je nová grafika zařazena a zkoumána, patří i čerstvě zrevitalizovaná stanice Jiřího z Poděbrad. „I ve stanici Jiřího z Poděbrad budeme realizovat uživatelské průzkumy s cílem najít finální podobu většiny prvků“, uvedl v tiskové zprávě ředitel ROPID Petr Tomčík. Informační prkvy, které jsou zde nově umístěny jsou přitom již upravené návrhy původních verzí grafiky. 

VIDEO: Stanice Jiřího z Poděbrad je po rekonstrukci zase v provozu, na výtahy si lidé ale ještě počkají

Po skoro deseti měsících dnes po deváté hodině soupravy metra znovu zastavily ve stanici Jiřího z Poděbrad. Ta prošla po více než čtyřiceti letech provozu revitalizací, vrátili jí vzhled z 80. let a přidali výtahy. Ty ale lidé využijí až v létě...

Na základě uživatelského průzkumu zpracuje Dopravní podnik konečnou verzi nové grafiky informačního systému, který bude rozšířen po celé Praze. „Chceme, aby se každý v Praze vyznal a našel správnou cestu. Naším cílem je proto sjednotit všechny navigační a informační prvky ve městě do jednotného stlyu tak, aby pohyb v něm byl předvídatelný a především čitelný. Zkušenosti, které posbíráme v rámci pilotního testování využijeme pro vytvoření finální podoby tohoto systému", dodal náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik Praha

Štítky doprava, metro, dopravní podnik, informační systém, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V metru můžete od začátku listopadu vidět nové "jezevčíky". Dopravní podnik testuje nový informační systém  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.