Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Praze začalo jezdit sto sdílených elektromobilů GreenGo

V Praze od včerejška jezdí 100 sdílených elektromobilů VW e-up! maďarské carsharingové služby GreenGo. Do tří měsíců by měl počet provozovaných aut vzrůst na dvojnásobek. Zaměstnávat chce zhruba 20 lidí. Na tiskové konferenci to dnes uvedl výkonný ředitel české pobočky Šimon Čapek.

Pronájem aut probíhá přes aplikaci v mobilním telefonu. Auta je nyní možné si půjčit v tzv. servisní zóně, která v současnosti pokrývá Prahu 1 a 2 a vnitřní části obvodů Prahy 3 až 10. Celkem má zóna 35 kilometrů čtverečních a uživatelé se pak musí do ní opět vrátit.

Na rozdíl od klasických autopůjčoven nemá služba centrální místo, odkud je vozy možno půjčovat a poté vracet. Zájemci o pronájem v aplikaci vidí, kde se nachází volné vozy, jaký je stav jejich baterie a tedy i dojezd. V případě měsíčního předplatného 99 Kč zákazník jezdí za šest Kč za minutu, jinak jezdí za 7,8 Kč za minutu. Parkování v rámci pronájmu vyjde na 50 haléřů až 1,50 Kč za minutu.

TEST: Elektromobil donutí člověka plánovat. Za následný pocit z jízdy to ale rozhodně stojí

Nabídka zněla: testování elektroauta. Volkswagen e-Golf, dva dny, neomezeně kilometrů, 136 koní. Nabídka přijata - uděláme si výlet do Prahy.

GreenGo vstoupila na český trh s tříletou zkušeností z Budapešti, kde provozuje 300 aut a její služby využívá několik desítek tisíc pravidelných klientů.

Sdílení elektrických dopravních prostředků v Praze nabízí i společnost re.volt, která se zaměřuje na elektrické koloběžky a skútry, ale nabízí i elektromobily. Cestou hybridních Toyot pak šla společnost Anytime, která v metropoli působí od loňského roku. Celkem je v Česku přes 1000 sdílených aut. Vozy nabízí i další firmy jako Car4Way, Autonapůl nebo Ajo.cz.

Škoda Auto loni na podzim oznámila, že letos plánuje spolu s mateřskou automobilkou Volkswagenem nabízet v Praze sdílení elektromobilů pod značkou WeShare. V nabídce by měl být první elektrický model Škody Citigo iV. Službu WeShare už Volkswagen spustil v Berlíně, kde využívá elektrický model Golf.

Autoři | Foto GreenGo

Štítky ČR, služby, automoto, GreenGo, Praha, elektromobil, Volkswagen, Toyota, ŠKODA AUTO a.s., Česko, Berlín, Budapešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze začalo jezdit sto sdílených elektromobilů GreenGo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.