Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Napájení z veřejného osvětlení může přinést až tři tisíc dobíjecích míst pro elektromobily

Zkuste si jen tak od boku střelit, kolik je v Praze stožárů veřejného osvětlení. 50 tisíc? 100 tisíc nebo ještě více? Nedržte se při zemi. Společnost Technologie hlavního města Prahy spravuje zhruba 135 tisíc stožárů veřejného osvětlení. S obrovskou sítí veřejného osvětlení má do budoucna nemalé plány.

„Hlavní město před dvěma lety rozhodlo o založení vlastní společnosti na správu veřejného osvětlení a postupně se ukazuje, že to byl krok správným směrem. Poruchovost a průběžná nesvítivost veřejného osvětlení je rok od roku nižší,“ uvedl radní pro oblast správy majetku Jan Chabr. V současnosti se podle něho nesvítivost veřejného osvětlení pohybuje pod jedním procentem.

Technologie hlavního města Prahy plánují v nejbližších letech vyměnit zhruba 300 kilometrů kabelů.  „V budoucnu pak bude možné rychle osadit nadzemní části modernizovaného vedení nabíječkami a Pražané si budou moci nabíjet elektromobily přímo ze stožárů veřejného osvětlení. Projekt předpokládá vznik až 3 tisíc nabíjecích míst pro e-mobilitu napájených ze stožárů veřejného osvětlení,“ upřesnil předseda představenstva Tomáš Jílek.

Kromě havarijního servisu provádí Technologie hlavního města Prahy i preventivní výměnu vysokotlakých sodíkových výbojek, které jsou dnes v Praze hlavním světelným zdrojem. V rámci roku 2019 jich společnost vyměnila více než 45 tisíc. Při průměrné životnosti 5 let se tak v rámci 3 let nové výbojky objeví na všech stožárech pražského veřejného osvětlení.

„Na konci loňského roku jsme zprovoznili na ploše téměř dvě stě metrů čtverečních jeden z nejmoderněji vybavených dispečinků pražských městských společností. Aktuálně má na starosti monitoring a odstraňování závad pražského veřejného osvětlení, je však dimenzován s ohledem na budoucí rozvoj společnosti,“ uzavřel radní Jan Chabr.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky Praha, Technologie hlavního města Prah, lampa, osvětlení, veřejné osvětlení, Technologie hlavního města Prahy, hlavní město, Jan Chabr, Tomáš Jílek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Napájení z veřejného osvětlení může přinést až tři tisíc dobíjecích míst pro elektromobily  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.