Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Praze dnes odstartoval závod veteránů 1000 mil československých

Před sídlem Autoklubu České republiky dnes od šesté hodiny ranní až zhruba do tři čtvrtě na osm startoval závod 1000 mil československých, kterého se účastní historická vozidla. Trasa závodu vede z Prahy do Bratislavy a zpět. Řidič nejedou na rychlost, ale na přesnost. Vítězem se stane ten, který bude mít v cíli průměrnou rychlost nejbližší 45 kilometrům v hodině.

Závod se jede na přesnost a za plného provozu

Závod letos slaví 90 let a na start se postavilo 115 posádek, všichni musí podle pravidel jet v autě vyrobeném do roku 1939. Trať závodu je vedena mimo rychlostní komunikace a jede se za plného silničního provozu.

Na startu se objevily i tři vozy, které se účastnily původního závodu 1000 mil československých. „Aero 750 Sport bylo postaveno speciálně pro tento závod, s vozem Praga Alfa v roce 1933 zvítězil Ing. Petr Mucha, třetím vozem bude Tatra 77 z roku 1934. Trasa soutěže mezi Prahou a Bratislavou vede po co nejpůvodnější trase závodu a vůbec celý letošní ročník se snažíme přiblížit co nejvíce původnímu závodu,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel závodu Jiří Patočka.

V sobotu přijedou veteráni zpět do Prahy

Veteráni byli v Opletalově ulici před Hlavním nádraží k vidění už včera, kdy se posádky začaly postupně řadit podle startovních čísel, ve stejném pořadí dnes jeden po druhém v minutových intervalech startovali. Řidiči svým fanouškům často mávali a zdravili se s nimi. Do cíle první etapy v Bratislavě řidiči dorazí mezi čtvrtou a šestou hodinou.

V pátek čeká závodníky slovenská část soutěže a v sobotu brzy ráno odstartuje poslední etapa z Bratislavy zpět do Prahy. Před budovu Národního technického muzea Praha by posádky měly přijíždět v sobotu mezi pátou a sedmou hodinou. Na místě proběhne komentovaný příjezd účastníků, představení vozidel, kulturní program a po půl osmé vyhlášení výsledků soutěže 1000 mil československých 2023.

Ohodnoť článek

Foto Ivo Spisar

Štítky závod, auta, doprava, 1000 mil československých, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze dnes odstartoval závod veteránů 1000 mil československých  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.