Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zlepšení dopravy a provozu v Praze? Magistrát chystá novou strategii

Pražský magistrát vytvoří strategii rozvoje řízení dopravy. Dokument bude sloužit jako podklad při přípravě projektů nebo volbě technologií. Cílem je zlepšit řízení dopravy a provoz a bezpečnost na silnicích. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Vytvoření strategie vyjde podle předpokladu na pět milionů korun a hotová by měla být ještě letos, řekl náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) dnes na tiskové konferenci. Takzvaná telematika propojuje dopravní infrastrukturu s informačními systémy a telekomunikačními technologiemi. Patří do ní například elektronické informační tabule pro řidiče.

Praha naposledy vytvořila strategii řízení dopravy v roce 2002, která je již zastaralá a nelze ji v současné době použít. „Od té doby vznikla řada dílčích relevantních dokumentů, avšak bez zásadního ukotvení v závazné a koordinované strategii," píše se v materiálu. Pro efektivní rozvoj výše zmíněného způsobu řízení dopravy je podle dokumentu zapotřebí existence vlastní a jediné vize, strategie a koncepce a definovat konkrétní kroky. Provedení analýzy současného stavu má být podle Hřiba objednáno do 30. června a strategie by tak měla být hotová ještě letos.

Nový dokument bude mít dvě části, kdy první bude zahrnovat čtyřleté období a druhá desetileté. Dokument bude zahrnovat mimo jiné tematické okruhy a zásady, podle kterých se řídilo rozhodování o telematice od roku 2002, rovněž bude obsahovat materiál o rozvoji v letech 2016 až 2022 a plán udržitelné mobility. Vzniknou také návrhy rozvoje.

Při přípravě materiálu bude provedena nejdříve analýza současného stavu a poté přijde na řadu návrhová část. V ní budou konkretizovány jednotlivé návrhy, kroky a postupy. Následně nastane takzvaná oponentní část, kdy se k návrhům vyjádří mimo jiné jednotlivé radnice, odborníci nebo zástupci stran v zastupitelstvu. Teprve poté bude dokument schválen vedením města.

„Asi by se mi líbilo, kdyby to bylo založeno do budoucna na využití městského kamerového systému a analýze anonymizované statistické pomocí umělé inteligence - protože to jsou zařízení, které už venku máme a je třeba se o ně starat. Realizovat to na té softwarové úrovni by bylo asi nejjednodušší," řekl Hřib.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky doprava, provoz, auta, IT, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlepšení dopravy a provozu v Praze? Magistrát chystá novou strategii  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.