Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Mladí řidiči v Praze často bourají v ulici Pod Jankovem. Místem jezdí příliš rychle

Portál nehod vydal analýzu míst, kde často bourají mladí řidiči kvůli vysoké rychlosti. Takovým místem je v Praze ulice Pod Jankovem v městské části Praha-Koloděje. Podle odborníků jsou mladí řidiči rizikovou skupinou hlavně kvůli jejich malé vyježděnosti, sklonu více riskovat a často i horšímu technickému stavu aut.

Zatáčka překvapí nezkušené řidiče svou prudkostí

Podle analýzy Portálu nehod, která se zaměřila na dopravní nehody způsobené mladými řidiči kvůli nepřiměřené rychlosti, je nejrizikovějším místem v Praze ulice Pod Jankovem. Ta vede podél obory kolodějského zámku.

„Jde se o zatáčku, která rychle jedoucí řidiče pravděpodobně překvapí svou prudkostí, a navíc na vnitřní straně zatáčky je zeď, která brání výhledu za zatáčku. Ve většině karambolů mladých byl ve voze sám řidič bez spolujezdce,“ uvedl v tiskové zprávě Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která je autorem a provozovatelem Portálu nehod.

Pražský koordinátor BESIP Oldřich Kassl uvedl, že vinou opravy místní komunikace se podle něj jedná o opravdu nebezpečné místo. „Jde o velmi úzkou silnici s ostrým zakončením krajnice, za kterou je odhadem 80 centimetrů hluboký příkop. V zimních měsících zde pravidelně vídáme auto na boku. Při vyhýbání se protijedoucím vozidlům sjedou do krajnice, která pod sněhem není vidět. Opticky je to pro řidiče past. Je zde možné se vyhnout, ale určitě to chce zkušenosti za volantem. Silnice se v těchto místech klikatí a občas je to na milimetry, když vyjede auto v protisměru,“ vysvětlil ve zprávě pro novináře Oldřich Kassl.

Mladí řidiči ve věku od 18 do 31 let způsobili v tomto místě za poslední dva roky deset nehod. Důvodem bylo nepřizpůsobení rychlosti stavu silnice.

Rychlá jízda je dlouhodobě nejčastější příčinou tragických dopravních nehod

Odborníci varují, že rychlá jízda nebo nepřiměřená rychlost jsou dlouhodobě nejčastějšími příčinami dopravních nehod, které končí smrtí, a to ve 40 procentech. Velmi často nepřizpůsobí rychlost jízdy stavu silnice, předpisů a dopravní situaci právě mladí řidiči. Analýza Portálu nehod ukázala, že poměr počtu nehod zaviněných rychlou jízdou se mění v jednotlivých věkových kategoriích.

„Právě ti nejmladší a nejméně zkušení jezdí nejrychleji a poměr nehod zaviněných z důvodu vysoké rychlosti je u nich zdaleka nejvyšší. Více než třetina nehod (34 procent) byla u řidičů nejmladší věkové kategorie 18-24 let způsobena právě z důvodu nedodržení přiměřené rychlosti. Proto je více než na místě apel na mladé za volantem, aby byli opatrnější a obezřetnější,“ uvedl Jan Chalas ze společnosti Data Friends.

U řidičů ve věku od 25 do 31 let je nehod způsobených vysokou rychlostí 25,6 procent, v další věkové skupině řidičů od 32 do 38 let je to 21,2 procent.

Ohodnoť článek

Foto HZS Říčany

Štítky doprava, nehody, statistika, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí řidiči v Praze často bourají v ulici Pod Jankovem. Místem jezdí příliš rychle  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.