Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pár leguánů, trezor, chlebíčky. Lidé loni v pražské MHD nahlásili rekordní počet ztrát

Minulý rok cestující pražskou veřejnou dopravou nahlásili prostřednictvím infolinky dopravního podniku přes osm tisíc zapomenutých předmětů, což je největší počet v historii. Nejvíc lidé v MHD zapomínali tašky, elektroniku a doklady. Našel se třeba ale i saxofon, záchodové prkénko nebo bible.

Polovinu nalezených věcí lidé už nehledají

Každý den si cestující v pražských autobusech, tramvajích i metru zapomenou desítky věcí a dokonce i domácí mazlíčky. A rok 2022 v tom byl podle statistik rekordní. Na infolinku lidé nahlásili celkem 8479 předmětů, což je oproti roku 2021 nárůst o 34 procent, ve srovnání s předcovidovým 2019 pak o procent pět. Najít je a vrátit původním majitelům se povedlo v 28 procentem případů.

„Od roku 2016 dopravní podnik eviduje do speciální interní aplikace také předměty, které v dopravních prostředcích či prostorách MHD naleznou řidiči, strojvedoucí, dozorčí a další provozní zaměstnanci dopravního podniku, nebo jim je odevzdají poctiví nálezci z řad cestujících. V loňském roce to bylo celkem 7 229 předmětů, o téměř 41 procent více než v roce 2021. V loňském roce se podařilo 3615 nálezů vrátit majitelům. To je téměř o polovinu více než v roce 2019,“ informoval v tiskové zprávě Ladislav Urbánek, místopředseda představenstva a dopravní ředitel dopravního podniku.

Podle Urbánka ale zvýšený počet nahlášených ztrát nesouvisí jen s vyšším počtem cestujících, ale se zavedením telefonní linky právě pro ztráty a nálezy.

„U ztrát nahlášených samotnými cestujícími se pravděpodobnost nalezení předmětu dlouhodobě pohybuje v poměru zhruba 1:2. U předmětů, které naleznou zaměstnanci v dopravních prostředcích či prostorách MHD se pravděpodobnost vrácení majitelům zvýšila za uplynulé dva roky z poměru 1:2 na 1:1,“ dodal Urbánek.

Našli slepeckou hůl i pas Uzbekistánu

Denně v MHD zůstane malá elektronika, sportovní vybavení i hudební nástroje. Nejčastěji telefony Samsung a Apple, předměty jsou většinou černé. Lidé si zapomněli třeba i běžky s hůlkami, horské kolo, vak s horolezeckou výbavou či kulečníkové tágo. Z hudebních nástrojů to pak byl například saxofon, klávesy i flétna.

„Bohužel není nouze ani o zapomenuté domácí mazlíčky, nejčastěji psy. Loňskou raritou byl jednoznačně párek leguánů,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Na infolince přijali oznámení i o ztracené vlajce České republiky, slepecké holi, příručním ocelovém trezoru, mikroskopu, krabici s chlebíčky, bibli, obrazu nebo záchodovém prkénku.

„Ze ztracených dokladů to jsou nejčastěji průkazky na veřejnou dopravu, řidičské nebo občanské průkazy či pasy z různých zemí, například Izraele, Japonska, Malajsie, Moldávie nebo Uzbekistánu,“ doplnila Řehková.

Metro prohledají až druhý den

Pokud se cestujícím něco podobného stane, mohou volat na linku 296 19 18 17. Její zaměstnanci pak kontaktují řidiče, který vůz prohledá. Pokud věc najde, dají cestujícímu vědět, kde si ji může vyzvednout. Jen vozy metra se prohledají až druhý den.

Nevyzvednuté předměty pak dopravní podnik předává do Kanceláře ztrát a nálezů na Karoliny Světlé 5, kterou provozuje magistrát.

Ohodnoť článek

Foto Jakub Horňák

Štítky dopravní podnik, ztráty, nálezy, rekord, infolinka, covid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pár leguánů, trezor, chlebíčky. Lidé loni v pražské MHD nahlásili rekordní počet ztrát  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.