Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kultovní tramvaje slaví narozeniny, Prahou projel jejich průvod

Kultovní tramvaje T3 slaví výročí, v provozu jsou už 60 let. Při té příležitosti uspořádal pražský Dopravní podnik průvod historických i současných modelů. Zájemci se mohli v neděli odpoledne jedním z vozů svézt nebo si tramvaje jen vyfotografovat.

Nejstarší model na světě i Měsíček

Událost začala v neděli ve dvě hodiny odpoledne na zastávce Na Knížecí na Andělu, kde bylo možné si soupravy prohlédnout zevnitř i zvenku. Vystavený byl například nejstarší model T3 na světě z roku 1962, vyhlídkový vůz T3 s přízviskem Měsíček z roku 1989, ale i modernizované verze z nového tisíciletí. Jízdenku do konkrétního modelu si mohli zájemci koupit na webu dopravce, už několik dní před akcí bylo ale vyprodáno. 

Místo pro zahájení bylo zvoleno Na Knížecí i proto, že kousek od zastávky se nacházela výrobna ČKD Tatra Smíchov i předávací kolej výrobce, kde byla většina vozů předávána z výroby dopravci. Sériová výroba vozů T3 začala v roce 1962 a skončila v roce 1989, ale v různých obměnách se vyráběly i později. 

Tramvaje jely z Anděla na Letnou

Trasa průvodu vedla z Anděla přes Újezd na Malostranské náměstí, odtamtud přes Mánesův most k Národnímu divadlo, do Lazarské a na Václavské náměstí. Dále tramvaje pokračovaly přes Náměstí republiky a Strossmayerovo náměstí na Letnou, kde projely Letenské náměstí a skončily ve smyčce Špejchar. Jízda trvala asi půl hodiny.

Po skončení průvodu měli zájemci ještě poslední možnost si vozy vyfotografovat. Tramvaje si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky doprava, tramvaje, T3, výročí, Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Na Knížecí (Smíchov), Letná, Národní divadlo v Praze, Smíchov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kultovní tramvaje slaví narozeniny, Prahou projel jejich průvod  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.