Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Firma dluží Praze třicet milionů za nájem domu na Staromáku. Dohodli se na splátkovém kalendáři

Pražský magistrát se dohodl na čtyřletém splátkovém kalendáři s firmou Lorinfaj Promotion, která dluží městu asi 30 milionů korun za pronájem domu na Staroměstském náměstí. Novinářům to po dnešním jednání městské rady řekl radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti). Firma si prostory od městské společnosti Trade Centre Praha pronajala koncem roku 2020 s nájemným asi 22 milionů korun ročně.

Zábranský řekl, že majitel firmy souhlasil s tím, že ponechá jako zástavu tři pražské byty, které v případě nesplácení získá město. Zároveň podle radního splatí i další drobnější dluhy, protože si od magistrátu a Prahy 1 pronajímá i jiné prostory.

Úroky jsou součástí celkové částky dluhu. Pronájem domu na Staroměstském náměstí pak zůstane v platnosti včetně původně vysoutěženého nájemného. „Po ekonomické stránce je ta dohoda pro Prahu dobrá," uvedl Zábranský. Dodal, že pokud by měla firma úplně zkrachovat, mohlo by to být pro město problematické s ohledem na to, že jí pronajímá hned několik prostor.

Firma smlouvu o pronájmu s Trade Centre Praha uzavřela v době pandemie koronaviru s vysokým nájemným, které před tím nabídla v soutěži. V prvních několika měsících platila společnost podle smlouvy kvůli nutným investicím jen 10 tisíc korun měsíčně. Plnou částku však kvůli útlumu turistického ruchu danému pandemií nezačala hradit nikdy a dluh na nájmu se postupně vyšplhal až na desítky milionů korun.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky správa, reality, hospodářství, Praha, dluh, Zábranský, Staroměstské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma dluží Praze třicet milionů za nájem domu na Staromáku. Dohodli se na splátkovém kalendáři  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.