Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Praha 1 si posvítí na Airbnb přes recenze ubytovaných hostů

V rámci boje proti poskytování nelegálního krátkodobého ubytování na svém území přijali zastupitelé městské části Praha 1 nové opatření. Jako důkaz o jeho provozu budou přijímat recenze ubytovaných hostů zveřejněné na portálech jako je Airbnb nebo Booking.com.

První městská část delší dobu řeší výskyt nabídek krátkodobého ubytování v bytech, které k tomuto účelu ale zkolaudované nebyly. Jejich majitelé je inzerují přes portály jako Airbnb nebo Booking.com a na chování hostů si pak stěžují stálí obyvatelé sousedních bytů.

„Občané Prahy 1 žijí leckdy spíše v hotelu, než v bytovém domě a dokázat, že vedle v bytě máte turistickou ubytovnu, je náročné,“ uvedla v tiskové zprávě předsedkyně Výboru proti vylidňování centra Broňa Baboráková.

Obyvatelům bytů domu v Jungmannově ulici už se to ale povedlo, u stavebního úřadu si stěžovali na zvýšený hluk a nepořádek ve společných prostorech. Měli za to, že jeden z ostatních majitelů využívá svůj byt jako hotel přes Airbnb, i když k tomu není zkolaudován. Stavební úřad pak majiteli pronajímání zakázal, právě i díky tomu, že lidé doložili uživatelské recenze ubytovaných.

Airbnb zakázalo ve svých pronájmech večírky. Je to nedostatečné opatření, říká místostarosta Prahy 3

Platforma Airbnb, přes kterou mohou lidé pronajímat své pokoje, byty či domy, definitivně zakázala pořádání večírků. Zástupci některých městských částí v Praze by od společnosti chtěli mnohem zásadnější omezení, lepší komunikaci a transparentní...

„Autorizované recenze jsou dalším důkazním nástrojem, který tuto absurditu vyvrací. Pokud občan podá podnět k stavebnímu i živnostenskému úřadu a podaří se k němu přidat ještě recenze z platformy typu Airbnb, Booking.com apod., je velká naděje, že padne pravomocné usnesení ve prospěch zde trvale žijících,“ dodala Baboráková.

K uznávání recenzí z portálů teď přistoupila i sama městská část Praha 1, krok schválili zastupitelé. „Autorizované recenze lze považovat za zcela legitimní důkaz provozování ubytovacích služeb. Našemu úřadu poslouží jako efektivní nástroj při dokazování provozování krátkodobého ubytování. Je to další dílek do mozaiky nástrojů, které lze využít pro boj s negativními dopady krátkodobého ubytování,“ sdělila starostka Terezie Radoměřská (TOP 09).

Radnice tak bude moci dokázat provozování krátkodobého ubytování, protože recenze jsou vázány na konkrétní místo pobytu i na konkrétní osobu, která ubytování hodnotila.


 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky zastupitelstvo, krátkodobý pronájem, stavební úřad, Airbnb, recenze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 1 si posvítí na Airbnb přes recenze ubytovaných hostů  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.