Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pražské prodejny Bezobalu končí, zůstat by mohla jedna

Pražská síť bezobalových prodejen potravin a drogerie Bezobalu končí. Ze stávajících tří obchodů by mohla zůstat pouze prodejna v Praze 6, uvedli na facebookovém účtu zástupci neziskové organizace Bezobalu. Rozhodnutí ukončit činnost zdůvodnili náročnou finanční situací související s epidemií covidu-19.

„Je nám to strašně líto, ale v následujících týdnech budeme postupně vyprodávat zboží a zavírat. Prodejny i neziskovku s její osvětovou činností," oznámil spolek Bezobalu. O přesných termínech zavírání prodejen bude zákazníky informovat.

Podle organizace se před covidovou pandemií dařilo být alternativou pro zákazníky, kteří se vydali na cestu k udržitelnému životu. „Ale z událostí posledních tří let jsme se nikdy naplno nevzpamatovali," uvedli zástupci spolku, podle kterých došly síly, energie i peníze. Jako poslední nadějí označili snahu o záchranu jeho nejstarší prodejny poblíž stanice metra Hradčanská v Praze 6.

Prodejny Bezobalu nabízejí trvanlivé potraviny, čerstvé pečivo, ovoce a zeleninu od českých bio farmářů. Sortiment zahrnuje rovněž ekologickou drogerii a přírodní kosmetiku. Lidé v nich nakupují zboží do vlastních, znovupoužitelných nádob, aby minimalizovali odpad z jednorázových obalů. Provozovatelem prodejen je společnost Nekonzum, jejímž zakladatelem a hlavním podílníkem je nezisková organizace Bezobalu.

U zrodu spolku Bezobalu v březnu 2013 stála čtveřice iniciátorů inspirovaná bezobalovým obchodem Unpackaged. První objednávky potravin přijímali pro uzavřený okruh několika rodin. Postupně ale okruh zákazníků rozšiřovali a v květnu 2015 si pronajali prostory bývalých skladů na dvorku v Bělehradské ulici v Praze 2. V září 2018 spolek otevřel druhou pobočku, kterou byl obchod v Praze 6. V současnosti má řetězec Bezobalu tři prodejny, kromě Dejvic také na Vinohradech a na Florenci.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Bezobalu

Štítky Bezobalu, obchod, konec, prodejny, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské prodejny Bezobalu končí, zůstat by mohla jedna  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.