Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pražské arcibiskupství přes svou firmu pronajímá desítky bytů, jeden i Miloši Zemanovi

Realitní společnost, kterou v roce 2021 založilo Arcibiskupství pražské, vlastní a pronajímá v hlavním městě osmdesát bytů. K tomu má v portfoliu i garáže a nebytové prostory. Jeden z bytů v Praze 6 si pronajal i bývalý prezident Miloš Zeman. Do roku 2030 chce pronajímat tisíc bytů a získávat tam finance po ukončení státního příspěvku na provoz církve.

Nájmy jsou komerční

Společnost XPlace, do které arcibiskupství vložilo svůj kapitál, pronajímá rekonstruované byty v Dejvicích a nové na Zličíně. Další nabídne po dostavění bytových domů na Střížkově, ve Stodůlkách a na Smíchově. Byty plánuje pořídit také v Krči a Kolodějích. 

„Ceny nájemních bytů jsou nastaveny jako komerční a výnos z nájmů pomáhá financovat hlavní činnost v arcidiecézi pražské, tedy duchovenskou činnost, církevní školství a charitu. Právě charita pak je schopna poskytovat sociální bydlení slabším skupinám a potřebným,“ uvádí arcibiskupství na svém webu.

V Dejvicích na ulici Jaselská za 3kk chce 48 tisíc, 2kk se pohybuje od 23 tisíc do 31 tisíc. Právě v Praze 6 pronajala společnost byt i bývalému prezidentu Miloši Zemanovi.

Zájemců o koupi Jindřišské věže v centru Prahy jsou tři desítky

Okolo 30 zájemců o Jindřišskou věž eviduje k dnešnímu dni pražské arcibiskupství, které se ji rozhodlo prodat. Nabídku na koupi podala i Praha. Termín pro podání nabídek končí 8. ledna a arcibiskupství nepředpokládá, že by se počet zájemců ještě...

Do sedmi let chtějí tisíc bytů

V nových bytech v ulici U Radosti na Zličíně si lidé mohou pronajmout 1kk za 15 tisíc, 2kk za 22 tisíc a 3kk za skoro třicet tisíc.

Protože v roce 2030 ukončí stát příspěvky na provoz církve, chce arcibiskupství svoje fungování financovat právě z nájemního bydlení. Předpokládá, že tou dobou bude mít k dispozici asi tisíc bytů. Do roku 2025 chce do projektu investovat tři miliardy korun. 

Pražské arcibiskupství možná prodá i hotel v Dolních Břežanech, je ztrátový

Vedle avizovaného prodeje Jindřišské věže v Praze arcibiskupství zvažuje i prodej hotelu Clara Futura v Dolních Břežanech, který před několika lety za čtvrt miliardy zrekonstruovalo. Provoz hotelu je ztrátový.

Finance chce arcibiskupství získat prodejem Jindřišské věže, přemýšlí i o prodeji hotelu Clara Futura v Dolních Břežanech.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Arcibiskupství pražské

Štítky biskupství, Miloš Zeman, Praha, Dejvice, Zličín, Střížkov, Stodůlky, Smíchov, Krč, Koloděje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské arcibiskupství přes svou firmu pronajímá desítky bytů, jeden i Miloši Zemanovi  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.