Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pochybný fond dluží Praze přes milion na nájemném. Nejdřív podporoval čínskou medicínu, pak ukrajinské uprchlíky

Magistrát zrušil nájemní smlouvu Nadačnímu fondu pro mezinárodní vzdělávání a integraci Integra, který mu dluží 1,4 milionu korun. I přes zvýhodněné nájemné organizace dlouhodobě neplatila. Navíc fond podle radního pro majetek Adama Zábranského radikálně změnil účel a jeho zakladatel, ukrajinský podnikatel, čelí několika exekucím.

„Dlouhodobě nevykazuje žádnou společensky prospěšnou činnost"

„Prostory o výměře čtyřista třicet metrů čtverečních v Daňkově paláci v Opletalově ulici 1441/19 byly ještě za primátorky Adriany Krnáčové v rámci sbližování se s Čínou pronajaty Nadačnímu fondu pro podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ, a to za měsíční částku výrazně nižší, než je v daném místě a čase obvyklá,“ informoval v tiskové zprávě radní Adam Zábranský (Piráti). Jak Zábranský uvedl na tiskové konferenci, jednalo se o tisíc korun za metr čtvereční za rok.

Smlouva byla uzavřena v roce 2017, o tři roky později ale fond přestal nájemné platit. Dnes dlužná částka dosahuje 1 347 000 korun.

„Nájemce na výzvu k uhrazení dlužné částky nereagoval, hlavní město tedy věc ani nemohlo řešit jinak. Nevidím však ani důvod pro to, aby lukrativní prostory za snížené nájemné využíval nadační fond, jenž dlouhodobě nevykazuje žádnou společensky prospěšnou činnost. Aktivity fondu celkově vyvolávají řadu otázek. Praxe, kdy se změní nájemce i předmět jeho působení, ale zvýhodněná nájemní smlouva zůstává, je z mého pohledu také problematická,“ vysvětlil Zábranský.

Exekuce za 22 milionů

V prosinci roku 2021 si totiž fond podle Zábranského změnil účel podnikání, vedení i název, ovšem stále pod stejným IČO. Z podpory čínské medicíny přesedlal na Ukrajinu a fungoval jako Nadační fond pro mezinárodní vzdělávání a integraci Integra. Zakladatelem fondu je podle hlavního města ukrajinský podnikatel Boris Deket. Ten čelil podle informací webu Seznam Zprávy v listopadu minulého roku čtrnácti exekucím za 22 milionů korun.

„Přijde mi dost nefér takto zásadně změnit činnost fondu a pořád chtít pokračovat v nájemním vztahu s Prahou. I obrovský dluh je dost zásadní důvod pro výpověď smlouvy,“ dodal Zábranský.

Podle magistrátu fond na začátku války pomáhal s výukou češtiny ukrajinským školákům, v poslední době ale se nic podobného v pronajatých prostorách neděje. Na Facebooku nadace je poslední příspěvek o přípravě na vánoční koncert ze začátku prosince minulého roku, webové stránky pak naposledy zmiňují charitativní promítání filmu 2. září. Stále je ale k dispozici číslo účtu pro dary.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ricardalovesmonuments, CC BY-SA 4.0 <>, via Wikimedia Commons

Štítky Adam Zábranský, tradiční čínská medicína, Praha, nadační fond, Adriana Krnáčová, Čína, Ukrajina, Boris Deket, nájemní smlouva, Integra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pochybný fond dluží Praze přes milion na nájemném. Nejdřív podporoval čínskou medicínu, pak ukrajinské uprchlíky  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.