Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nejvíce nových bytů v metropoli se loni prodalo v Praze 9, hlavně menší

Nejvíce nových bytů v metropoli se loni prodalo v Praze 9, a to 695. Sedm z deseti mělo menší velikost 1+kk a 2+kk. Loni prodané nové byty v Praze 9 tvoří více než pětinu všech prodejů v hlavním městě, ale je to o polovinu méně než se v této městské části prodalo předloni.

V Praze 5 se v roce 2022 prodalo 648 bytů, v Praze 4 zakoupili lidé 505 bytů. Nejméně nových bytů se loni prodalo v Praze 1, a to 11. Vyplývá z analýzy developerských společností Central Group, Trigema a Skanska.

Praha 9 je dlouhodobě stavebně nejdynamičtějším obvodem, a to díky rozvoji brownfieldů kolem ulic Kolbenova a Poděbradská. Analýza uvádí, že se zde chystá téměř čtvrtina z 137 tisíc chystaných bytů v metropoli. „Zúročuje se, že počet povolených bytů v Praze 9 za posledních deset let přesáhl deset tisíc. To je skoro třetina ze všech zhruba 35 tisíc bytů, které se za stejné období povolily v celé metropoli," řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

V Praze 9 rostou či stojí mimo jiné projekty Tesla Hloubětín, čtvrť Emila Kolbena, Suomi Hloubětín, Výhledy Rokytka, Rezidence Hloubětín, Nová Elektra, Vysočanský mlýn či AFI City.

Menší byty tvořily loni přes dvě třetiny prodejů. Dispozice 2+kk se prodalo 42 procent a 1+kk 28 procent. Sílící poptávka po malých bytech odpovídá demografickému vývoji ve vyspělých zemích včetně Česka, kde roste podíl jednočlenných a dvoučlenných domácností, uvádí analýza. „Vyšší poptávku po menších bytech evidujeme dlouhodobě a tento trend stále sílí," řekla Tomášková.

V hlavním městě se loni prodalo 3100 nových bytů, skoro o 60 procent méně než o rok dříve. V roce 2021 se v Praze prodalo 7450 bytů, což byl podle developerů nejsilnější rok v novodobé historii. Při srovnání loňského roku s rokem 2020 jde o propad prodejů o 47 procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky byty, prodej, developeři, stavba, bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíce nových bytů v metropoli se loni prodalo v Praze 9, hlavně menší  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.