Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kongresové centrum bude mít na střeše největší solární elektrárnu v Praze. Ušetří přes pět milionů

Solární elektrárnu o velikosti fotbalového hřišti v těchto dnech technici umísťují na střechu Kongresového centra. Přes dva tisíce panelů pokryje asi deset procent spotřeby budovy a má jí ušetřit pět a půl milionu korun.

„O fotovoltaické elektrárně na střeše KCP jsme uvažovali už před několika lety. I když máme do konce roku sjednánu velmi dobrou cenu za elektřinu, dění na trhu s energiemi nás přimělo tento záměr urychlit a rozhodli jsme se s instalací začít ještě během českého předsednictví,“ vysvětlil v tiskové zprávě Aleš Bartůněk, předseda představenstva Kongresového centra. Podle Bartůňka tak centrum ročně ušetří deset procent celkové spotřeby, což je pět a půl milionu korun.

Kvůli umístění panelů musela zhotovitelská firma Greenbuddies jednat jak s památkáři, tak i s dopravním podnikem. „Vzhledem k tomu, že Kongresové centrum se částečně nachází v ochranném pásmu metra, celý projekt prošel schválením rovněž Dopravního podniku hlavního města Prahy,“ informovala společnost Greenbudies v tiskové zprávě.

Instalaci také předcházely vizualizace, videosimulace i zkouška vzorku na střeše. Bylo totiž důležité zjistit, zda se sluneční paprsky nebude nepříjemně odrážet do okolí a oslňovat třeba i návštěvníky Petřínské rozhledny.

Na střeše bude na ploše sedm tisíc metrů čtverečních ve výšce 40 metrů po dokončení 2080 panelů, které propojí dvacet tisíc metrů kabelů.

„Při této příležitosti můžu také s velkou radostí konstatovat, že si mnoho našich občanů a firem uvědomilo, že šetření plynem a elektřinou je důležité, a volí velmi odpovědný přístup. Na aktuální spotřebě již teď vidíme, že letošní zimu zvládneme,“ napsal na své Twitteru po návštěvě střechy premiér Petr Fiala (ODS).

Elektrárnu Kongresovému centru postavila a bude provozovat společnost ČEZ. Investici bude centrum splácet v ceně odebírané elektřiny a po 13 letech si vše za korunu odkoupí.

Ohodnoť článek

Foto ČEZ, Greenbuddies, Twitter Petra Fialy

Štítky Kongresové centrum, fotovoltaika, elektrárna, energie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kongresové centrum bude mít na střeše největší solární elektrárnu v Praze. Ušetří přes pět milionů  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.