Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pražská záchranka možná bude mít tým zaměřený na těžce nemocné pacienty

Speciální výjezdový tým zaměřený na těžce nemocné pacienty, kteří vyžadují takzvanou paliativní péči, může zřídit pražská zdravotnická záchranná služba (ZZS). Zastupitelé dnes totiž schválili změnu zřizovací listiny organizace, která to umožňuje. Právě tento specializovaný tým může pacienty stabilizovat na místě nebo je dovézt do nemocnice právě s oddělením paliativní péče. Sanitky je nyní běžně odvážejí na urgentní příjmy nemocnic. To ale nebývá vždy nejlepší řešení.

Tito pacienti vyžadují specifickou péči

Tito pacienti podle radní Mileny Johnové (Praha Sobě) vyžadují specifický druh péče, a tak pro ně převoz do nemocnice může znamenat zhoršení stavu nebo zbytečné utrpení.

Nový tým s lékařem a atestací v oboru urgentní i paliativní medicíny bude schopen zhodnotit, jestli je namístě pacienta ponechat v domácích podmínkách a stabilizovat, nebo odvézt na specializované oddělení.

Podle schváleného dokumentu se příspěvek magistrátu na provoz záchranné služby zřízením týmu ročně zvýší o 5,3 až šest milionů korun. Právě podobné služby již v metropoli poskytují různé neziskové organizace, a to například i formou mobilních hospiců, které s pomocí týmů zdravotníků umožňují nemocným skonat v domácím prostředí.

(NE)OBYČEJNÍ: Záchranka je pro mě srdcovou záležitostí, říká mluvčí Jana Poštová

Jana Poštová je rodilá Pražačka, vyrůstala v Modřanech, studovala zdravotnickou školu 5. května a teď pomáhá zachraňovat životy našich blízkých v hlavním městě. Je totiž záchranářka. Dvakrát nebo třikrát do měsíce slouží na dispečinku záchranářů...

Záchrannou službu zřizuje hlavní město. V roce 2020 řešila 114 915 případů, což je asi o 13 tisíc méně než v roce 2019. Od Prahy dostávají pražští záchranáři ročně na provoz zhruba půl miliardy korun. Loni i letos se také výrazně zapojili do boje s pandemií, kdy kromě převozu nakažených do nemocnic pomáhají také například s testováním a očkováním.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky ČR, správa, zdraví, Praha, pacient, nemocnice, zdravotnická záchranná služba, Milena Johnová, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská záchranka možná bude mít tým zaměřený na těžce nemocné pacienty  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.