Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na letišti dnes za plného provozu proběhne cvičení letecké nehody

Za plného provozu proběhne dnes dopoledne v prostoru Letiště Václava Havla Praha společné cvičení záchranných, bezpečnostních a provozních složek pražského letiště. Simulovat zde budou zásah u nehody letadla při přistání a následnou činnost, která je v souladu s postupy Letištního pohotovostního plánu.

K leteckým nehodám dochází velmi vzácně

Kromě záchranných, bezpečnostních a provozních složek se cvičení zúčastní také Policie ČR nebo Asociace samaritánů ČR. Simulaci bude přítomna také letecká společnost Smartwings. Ta pro účely cvičení totiž zapůjčila jedno ze svých letadel.

Podle manažera strategie a správy bezpečnosti Zdeňka Truhláře dochází statisticky k leteckým nehodám velmi vzácně. „Velká mezinárodní letiště však musí být připravena i na takovou událost. Proto minimálně jednou za dva roky pořádáme pohotovostní cvičení, při kterém testujeme připravenost na řešení mimořádných událostí všeho druhu. Očekáváme, že dnešní cvičení potvrdí naši schopnost velmi rychlé reakce a perfektní součinnosti s ostatními složkami v případě mimořádné události charakteru letecké nehody,“ říká Truhlář.

Simulace zásahu u havarovaného letadla

Hlavním tématem letošního cvičení bude zásah u havarovaného letadla, a to včetně záchranných a hasebních prací. Ta zahrnují i určité specifické postupy pro identifikované nebezpečné zboží na palubě. Součástí cvičení bude také aktivace skupiny pro odstraňování nepohyblivých letadel z provozní plochy.

Pro leteckou společnost je tento typ pravidelných cvičení nezbytnou součástí krizových a bezpečnostních plánů. Zapojení do cvičné akce přispívá k maximální připravenosti společnosti na různé krizové situace a potvrzuje vysokou úroveň provozní bezpečnosti a krizového řízení letecké společnosti,“ uvedl generální ředitel Smartwings Roman Vik.

Cvičení proběhne za plného provozu letiště a neovlivní plynulé odbavování cestujících ani běžný letový řád na pražském letišti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Letiště Praha

Štítky Praha, letiště, Letiště Praha, nehoda, cvičení, letecká nehoda, Letiště Václava Havla, letecká společnost, Smartwings, Policie České republiky, Asociace samaritánů České republiky, Roman Vik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na letišti dnes za plného provozu proběhne cvičení letecké nehody  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.