Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hasiči v Běchovicích dostanou novou zbrojnici. Vznikne zde také stanoviště záchranné služby

Nová hasičská zbrojnice a stanoviště záchranné služby vzniknou v pražských Běchovicích. Výstavbu si vyžaduje plánovaná dostavba úseku Pražského okruhu. Ten je označovaný jako 511 mezi D1 a hradeckou dálnicí. Praha tak vypíše zakázku na projektanty nové zbrojnice, která by podle předpokladů měla stát zhruba 5,4 milionu korun. Zatím však není jasné, kdy přesně se zbrojnice postaví.

Zajištění zásahu v tunelu na Pražském okruhu 511 v Dubči

Nová zbrojnice i stanoviště záchranářů vznikne v Běchovicích proto, aby byl zajištěn zásah v tunelu na Pražském okruhu 511 v Dubči, a to do patnácti minut od vyhlášení požáru. Nejbližší stanoviště jsou totiž nyní v Říčanech a Satalicích. Právě dojezdový čas z těchto míst překračuje již zmíněných patnáct minut. Vybudování stanice také zároveň zlepší plošné pokrytí záchrannými složkami.

Součástí tohoto výjezdového stanoviště budou výjezdní garáže, technické zázemí, zázemí lékařů s pokoji, kancelářemi a společnými prostory. Vybraná firma pak dodá metropoli mimo jiné dokumentaci, která je nutná pro vydání územního rozhodnutí pro stavbu nové budovy, dále získání stavebního povolení nebo zadání veřejné zakázky na výstavbu zbrojnice. Firma také zajistí autorský dozor při výstavbě nebo výkon inženýrské činnosti.

Praha pak zajistí přípravu výstavby. Ta bude následně předmětem jednání mezi magistrátem, Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD), ministerstvy dopravy a vnitra a dalšími dotčenými subjekty. Nejpozději musí být zbrojnice v provozu při zprovoznění zmíněného úseku Prážského okruhu.

Nová hasičská zbrojnice v Holešovicích

Minulý týden byla dokončena nová hasičská zbrojnice v Argentinské ulici v Holešovicích. Tato stanice byla původně postavena jako jedna ze sedmi provizorních stanic, a to už v roce 1942. „O výstavbě bylo rozhodnuto také na základě předpokladu hrozících náletů spojeneckými letadly v průběhu 2. světové války. Rozhodnutí vydal tehdejší velitel hasičského sboru v Praze, plukovník Bruno Petersen, dříve požární ředitel města Düsseldorf,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. V tomto případě jde o historicky první plošné pokrytí území hlavního města. A právě stanice v Holešovicích byla poslední dochovanou stanicí z této doby.

Bude na ní sloužit 26 hasičů, včetně hasičů potápěčů. Odjíždět odtud budou hasiči i k zásahům mimo metropoli. Zbrojnice bude do plného provozu postupně uvedena v listopadu letošního roku. „Předání stavby do užívání Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy je plánováno na 18. listopadu 2021. Stavba byla postavena za 367 289 861 korun,“ doplnil Kavka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, hasiči, stavby, Praha, záchranka, muniční sklad, Běchovice, hasičská zbrojnice, Pražský okruh, stavba, Dálnice D1, Dubeč, Martin Kavka, Holešovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v Běchovicích dostanou novou zbrojnici. Vznikne zde také stanoviště záchranné služby  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.