Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V očkovacím centru na Vyšehradě naočkovali již sto tisíc lidí. Centrum v polovině září skončí

Metropolitní očkovací centrum na Vyšehradě otevřelo své brány 6. dubna 2021. Od té doby až do včerejška zde zdravotníci úspěšně aplikovali přes 200 tisíc vakcín. V září by pak postupně měl provoz centra slábnout a mělo by dojít k ukončení jeho fungování.

Stotisícím naočkovaným zájemcem se stala dvanáctiletá Aneta

Očkovací místo v Kongresovém centru se za téměř pět měsíců svého fungování stalo jedním z páteřních vakcinačních center v hlavním městě. Ve čtvrtek 2. září prošel jeho branami už stotisící naočkovaný člověk. Stala se jím dvanáctiletá Aneta Daňková. Ta se v Kongresovém centru nechala naočkovat spolu s celou rodinou. Včera jí tak pamětní list, květinu a dárkovou tašku předal pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), předseda zastupitelského klubu Praha sobě Jan Čižinský a ředitel odboru zdravotnictví pražského magistrátu Martin Ježek.

Cílem města bylo vytvořit takové místo, které nabídne dobře zorganizované očkování co nejvíce lidem. To se díky usilovné práci všech, kteří se do provozu zapojili, podařilo. Jsem hrdý na to, že naše Metropolitní očkovací centrum je celkově druhým nejvytíženějším očkovacím místem v Praze a čtvrtým v celé republice,“ uvedl primátor Hřib. Dodal, že během provozu centrum přicházelo s novými možnostmi, jako bylo očkování nejmladších za účasti pediatra, očkování jednou dávkou vakcíny nebo očkování bez registrace.

Podle pražského zastupitele a předsedy zastupitelského klubu Praha Sobě Jana Čižinského byla Praha jedním z prvních měst, kde se začalo s očkováním seniorů a nejohroženějších skupin Pražanů. Zásluhu na tom měla podle něj hlavně radní pro zdravotnictví Milena Johnová a ředitel Ježek.

Rozjeli jsme očkování ve spolupráci s praktickými lékaři, zřídili jsme velkokapacitní Metropolitní očkovací centrum a ověřili jsme, že je možné a efektivní očkovat ve třídách základních škol, potažmo volebních místnostech a že tuto zkušenost lze v případě potřeby využít celostátně,“ uvedl Čižinský.

Provoz centra skončí 17. září

Vzhledem k tomu, že proočkovanost populace nejen v Praze, ale také v celém Česku, roste, ruší se v září postupně velká očkovací centra mimo zdravotnická zařízení. Metropolitní očkovací centrum plánuje úplné ukončení vakcinace 17. září 2021.

Očkovacím centru na Vyšehradě je od 1. září otevřeno ve všední dny od 8 do 15 hodin, a to jak pro objednané, tak pro neregistrované zájemce. V případě, že by došlo k naplnění dopoledních termínů, budou otevřeny i ty odpolední. Ve stejném čase je pak od začátku září v provozu informační linka centra.

Pokud si lidé objednali termíny po 17. září, budou telefonicky objednáni na jiný termín. Zájemci o očkování se mohou registrovat do jiných očkovacíh míst, která budou nadále fungovat. Jsou to centra například v nemocnicích, menších očkovacích místech nebo u praktických lékařů. Seznam aktuálních očkovacích center je k dispozici na webu na tomto odkaze.

Ředitel odboru zdravotnictví HMP a krajský koordinátor očkování Martin Ježek uvádí, že se za uplynulý půlrok podařilo vybudovat funkční a výkonný tým. „Skoro mě až mrzí, že na 17. září 2021 je plánováno ukončení provozu tohoto velkokapacitního centra. Pro září a následující měsíce máme v Praze připravenu týdenní očkovací kapacitu 16 500 dávek. Uvidíme, jaká bude poptávka pro třetích dávkách. Každopádně jsme připraveni opět spustit toto očkovací centrum v nižší kapacitě, bude-li potřeba,“ dodal na závěr Ježek.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky Praha, očkování, Vyšehrad, Metropolitní očkovací centrum, očkovací centrum, Jan Čižinský, Zdeněk Hřib, zdravotnictví, Česká pirátská strana, Pražský magistrát, Milena Johnová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V očkovacím centru na Vyšehradě naočkovali již sto tisíc lidí. Centrum v polovině září skončí  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.