Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Kbelích přistál druhý evakuační letoun z Kábulu. Na palubě bylo téměř devadesát lidí

Včera po půl jedenácté večer přistál na letišti v pražských Kbelích druhý evakuační letoun z Kábulu, který přivezl 87 pasažérů. Byli mezi nimi Češi, Afghánci i dva Poláci. Speciál odletěl z Kábulu včera v poledne. Podle ministrů obrany Lubomíra Metnara (za ANO) a zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) byli na palubě i velvyslanec Jiří Baloun, vojáci a místní spolupracovníci s rodinami. Na cestě do metropole mělo letadlo mezipřistání v ázerbájdžánském Baku kvůli tankování paliva. O dalším postupu včetně dalšího evakuačního letu dnes bude jednat krizový štáb ministerstva zahraničí, a to i na základě bezpečnostní situace na kábulském letišti. Krizový štáb bude jednat také o osudu evakuovaných Afghánců.

Evakuováni už byli všichni čeští diplomaté v Afghánistánu

Naši vojáci zasluhují úctu a poděkování. Šli za hranici svých možností, aby na palubu speciálu dostali co nejvíce lidí,“ uvedl ministr obrany. Českým diplomatům a vojákům poděkoval i ministr zahraničí. Z Afghánistánu tak již byli evakuováni všichni čeští zaměstnanci diplomatického zastoupení České republiky. Letadlo vezlo podle Kulhánka i malé děti. Čechů bylo podle premiéra Andreje Babiše (ANO) 16 a na palubě byli i dva Poláci.

„Nikdo na takoý vývoj nebyl připraven“

Kulhánek po přistání v tiskové zprávě poděkoval pracovníkům krizového štábu „za nebývale intenzivní“ práci, poděkoval také armádě a bezpečnostním složkám v Kábulu. „Po všech náročných jednáních krizového štábu se mi ohromně ulevilo, když letadlo konečně vzlétlo,“ poznamenal Kulhánek. „Kvůli přítomnosti Tálibánu na letišti bylo opravdu nadmíru komplikované dostat všechny vytipované na letiště a také na palubu letadla,“ dodal. Podmínky v Kábulu označil za extrémně vyhrocené. Podotkl, že podle původních předpokladů měl být čas na evakuaci do konce září, v sobotu odhady mluvily o konci srpna a nakonec Tálibán obsadil Kábul v pondělí. „Nikdo na takový vývoj nebyl připraven. Krizový štáb od víkendu zasedal téměř nepřetržitě a naši vojáci odvedli neskutečnou práci, za kterou zaslouží velké uznání,“ dodal.

Babiš Rádiu Z také řekl, že o integraci evakuovaných Afghánců chce mluvit, až se rozhodnou, zda chtějí zůstat v ČR. Armáda uvedla, že afghánským tlumočníkům nepomáhá jenom s evakuací. „V Česku pro ně zajišťujeme ubytování, stravování, zdravotní péči a psychologickou podporu,“ napsala na twitteru.

Evakuované čaká deset dnů karantény

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) novinářům v Brně řekl, že evakuované Afghánce čeká deset dnů karantény. „Během té doby budeme řešit jejich povolení k pobytu,“ uvedl. Následovat budou individuální rozhovory s evakuovanými o jejich budoucnosti. Sami si musí říct, co chtějí, řekl. Podle Babiše je možné, že zvolí cestu za rodinami, které mají ve Francii či jinde v Evropě. Afghánci podle premiéra získají víza a během karantény budou také očkováni. Všichni budou po první dny ubytováni na jednom místě, kde, nechtěl stejně jako Hamáček upřesnit.

Bližší okolnosti evakuace by měly být zodpovězeny na čtvrteční tiskové konferenci, které by se měl zúčastnit i velvyslanec Baloun, Kulhánek a Babiš, uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová.

Česko poskytne pomoc zhruba stovce pomocníků české ambasády a armády včetně jejich rodin

V Česku už v pondělí přistál první stroj, který přivezl 46 lidí. Dohromady tak podle Hamáčka Česko poskytne pomoc zhruba stovce afghánských pomocníků české ambasády a armády včetně jejich rodinných příslušníků. Davidová už dříve řekla, že všichni, kteří mají být evakuováni, jsou zdravotně v pořádku a nejsou zraněni.

Česká republika, stejně jako další členské země protitálibánské koalice, se z Kábulu snaží evakuovat své zaměstnance i místní spolupracovníky. Svou snahu zrychlily poté, co se Tálibán zmocnil i Kábulu.

Čeští vojáci v Afghánistánu působili od roku 2002, od té doby se jich v zemi vystřídalo 11 500, někteří z nich opakovaně. Do misí byla zapojena řada jednotek včetně zdravotníků, příslušníků pozemních jednotek i vzdušných sil nebo logistiky. Do země byly vyslány i speciální síly. Podle expertů nasazení v Afghánistánu armádě výrazně pomohlo k rozvoji a přineslo neocenitelné zkušenosti. Nasazení nepřežilo 14 českých vojáků.

Podle údajů českého ministerstva obrany výdaje na afghánské mise v letech 2002 až 2020 činily asi 20 miliard korun. V částce jsou zahrnuty náklady na platy zhruba 8,2 miliardy korun, provozní náklady zhruba 6,14 miliardy a zbrojní akvizice za 5,56 miliardy.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda České republiky

Štítky ČR, Afghánistán, armáda, diplomacie, boje, Kábul, Kbely, letiště, krizový štáb, Jakub Kulhánek, Afghánci, Česko, Lubomír Metnar, Jiří Baloun, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kbelích přistál druhý evakuační letoun z Kábulu. Na palubě bylo téměř devadesát lidí  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.