Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jižní Moravu zasáhlo ničivé tornádo. Na pomoc do zasažených oblastí vyrazili také pražští hasiči

Jižní Moravu včera zasáhly silné bouřky, krupobití o velikosti tenisových míčků a ničivé tornádo. Přírodní apokalypsa nejvíce zasáhla Břeclavsko a Hodonínsko. Na místě bylo včera večer přes sto jednotek hasičů, kteří v zasažených oblastech vyhledávali lidi v sutinách. V noci se na pomoc vydalo také přes třicet speciálně vycvičených hasičů z Prahy. Ti s sebou mají štěrbinové kamery, echolokátory a další zařízení pro vyproštění osob. Na jihu Moravy jsou momentálně hlášeny oběti i desítky až stovky zraněných. Záchranná služba zatím nedokáže počet upřesnit. Kromě pomoci z tuzemska, přijely také posily IZS z Rakouska a Slovenska.

Obec Hrušky bouře srovnala se zemí

Extrémní nápor je na hasiče, kteří řeší stovky případů. Nejvíce zasažená je obec Hrušky na Břeclavsku, kde bouřka poškodila střechy a vesnici víceméně srovnala se zemí. Podle informací čtenářů se přehnalo tornádo také obcí Lužice na Břeclavsku, kde poškodilo střechy domů. Podobné případy hlásí lidé i z obcí na Hodonínsku.

V tuto chvíli je na místě přes sto jednotek, hlavní činnost je nyní průzkum všech oblastí za světla, abychom měli zmapováno, co se kde přesně stalo a abychom na základě toho průzkumu mohli vytvořit další plán našich činností,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Na místě jsou podle něj dva takzvané odřady USAR týmu specializované na vyhledávání a záchranu osob ze sutin, také tři odřady záchranného útvaru z Hlučína, nachystané jsou podle mluvčího odřady také dalších šesti či sedmi krajů. Dorazí i dva ženijní odřady armády.

Zranění se řešila především přes noc, ale máme tři obce, kde ještě probíhá pátrání v budovách, kde zranění ještě mohou být. Jde o Mikulčice, Moravskou Novou Ves a Lužice,“ uvedl mluvčí.

Pomáhají také pražští hasiči

Na pomoc do zasažených oblastí se v noci vydali také pražští hasiči. Takzvaný USAR tým čítá přes třicet speciálně vycvičených hasičů, kteří jsou specializovaní na vyhledávání osob. Ti s sebou dovezli štěrbinové kamery, echolokátory a další zařízení pro vyproštění osob. Druhá část pražského USAR týmu vyrazila na jih Moravy krátce po půlnoci. Hasiči na svém twitteru uvedli, že kromě nich jedou pomoci i pražští záchranáři.

Ničivá bouře s sebou brala domy i auta

Bouře s kroupami o velikosti tenisových míčků i s tornádem se včera večer prohnala především na Břeclavsku a Hodonínsku. Bouře ničila domy, auta i zeleň. Nejméně tři lidé zemřeli, stovky lidí jsou zraněny.

Ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík v noci uvedl, že v jejich zařízení zemřel jeden člověk. Nemocnice kvůli situaci po bouřce a tornádu vyhlásila traumaplán, zraněné přivážely desítky vozidel, nejen sanitek a hasičů. Zranění měli pohmožděniny, otevřené zlomeniny a zranění hlavy. Situace podle Tesaříka vypadala jako na bojišti.

Téměř celá D2 ve směru na Brno je uzavřená, slouží pouze pro přesun složek Integrovaného záchranného systému (IZS). Směr od Brna je průjezdný. Vyplývá to z dopravních informací zveřejněných na webu policie. Všechny jednotky integrovaného záchranného systému (IZS) včetně záchranných útvarů a USAR týmů, které vyhledávají lidi pod sutinami, se přesunují na Hodonínsko.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK/Fojtík Filip, HZSJMK, čtenáři Drbny

Štítky bouřka, déšť, hasiči, Jihomoravský kraj, počasí, Praha, tornádo, okres Břeclav, okres Hodonín, integrovaný záchranný systém, Morava, Rakousko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Moravu zasáhlo ničivé tornádo. Na pomoc do zasažených oblastí vyrazili také pražští hasiči  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.