Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Od července bude v Praze fungovat domov pro seniory a nemocné bez domova

V Praze by měl od července začít fungovat nový domov pro seniory a nemocné bez domova. Zařízení s názvem Přístav, které vznikne v Zahradním Městě, nabídne postupně 50 míst. Provozovat ho bude Armáda spásy (AS). Projekt na tiskové konferenci představili národní ředitel sociálních služeb AS Jan František Krupa a radní hlavního města Milena Johnová (Praha Sobě).

I populace lidí bez domova stárne. Lidé se dostávají do situace, že potřebují někde dožít. Oficiálně jim systém umožňuje jít do domovů pro seniory a podobných zařízení, nejsou ale schopni se tam dostat. Nejsou dostatečně solventní a možná přizpůsobiví pravidlům,“ uvedl Krupa.

V Česku je 50 až 70 tisíc osob bez domova

Armáda spásy provedla průzkum mezi 550 svými klienty. Výsledky ukázaly, že asi čtvrtina z nich už nyní potřebuje či bude v příštích letech potřebovat sociální a zdravotní péči. Podle Krupy by to v celém Česku mohlo být 15 tisíc až 17 tisíc lidí. Podle odhadu expertů je v zemi kolem 50 tisíc až 70 tisíc osob bez domova, upřesnil Krupa.

Johnová uvedla, že hlavní město plánuje mít 80 až 100 míst v domovech, kde by lidé měli bydlení i sociální služby a ošetřování. Některá zařízení už fungují. Praha spolupracuje s několika provozovateli, Armáda spásy je jedním z nich. „Prověřovali jsme několik objektů, výsledkem pro vytvoření Přístavu je koncept v Zahradním Městě,“ uvedla Johnová. Praha nyní jedná s Armádou spásy o podmínkách. Podle radní bude prostor k dispozici od 1. července a lůžka se začnou zaplňovat postupně.

Praha rozhodla o zachování centra U Bulhara pro lidi bez přístřeší

Pražští radní schválili prodloužení nájmu pozemku na rohu ulice U Bulhara organizace Naděje, která na tomto místě poskytuje zdravotní a sociální služby pro osoby bez přístřeší. Prostory centra projdou renovací a získají důstojnější vzhled....

Armáda spásy provozuje už pět Přístavů s celkem 180 lůžky. Čtyři jsou v Moravskoslezském kraji a jeden v Olomouckém. První domov vznikl v roce 2007. „Služby jsou obsazeny ze sta procent. Pokud se uvolní lůžko, hned se obsadí. V pořadníku čeká dalších více než 600 lidí,“ uvedl Krupa.

Pražský Přístav bude fungovat jako takzvaný domov se zvláštním režimem. Provoz by se měl uhradit z dotací ministerstva práce a města, ale také z části z příspěvků od obyvatel. Podle Krupy se částka stanoví podle možností klientů. Na podporu zařízení pořádá Armáda spásy sbírku Z ulice do Přístavu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, sociální, církve, zdraví, Armáda spásy, senioři, Praha, bezdomovci, domov, domov pro seniory, Milena Johnová, Zahradní Město, Praha sobě, Česko, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od července bude v Praze fungovat domov pro seniory a nemocné bez domova  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.