Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Praha podnikatelům odpustila poplatek za předzahrádky do konce července

Pražští radní schválili prodloužení opatření, kterým bude odpuštěn místní poplatek za užívání veřejného prostranství pro umístění restauračních předzahrádek, a to až do konce července. Posledních pět měsíců roku 2021 pak bude sazba v Pražské památkové rezervaci na úrovni 30 procent původního nájemného a mimo ni ve výší 50 procent. Metropole se těmito kroky snaží pomoci podnikatelům v době koronavirové krize.

Nájemné za předzahrádky odpuštěno za červen i červenec, od srpna pak 30 respektive 50 procent

Původně pražští radní pracovali se dvěma variantami řešení. Ta první počítala s odpuštěním nájmu pouze do konce letošního června. Nakonec se přiklonili k možnosti vyjít podnikatelům vstříc až do konce července roku 2021.

V minulém roce se Praha snažila podnikatele podpořit i mnoha jinými způsoby, a to například vyhlášením programu COVID Praha, podporou kulturního průmyslu nebo snížením či odložením nájemného v městských objektech.

Jsem rád, že rada nakonec akceptovala můj návrh na velkorysejší pomoc podnikatelům v restauratérství, tedy že v měsících červen i červenec bude nájemné za restaurační zahrádky odpuštěno. Doufám, že tento krok dá podnikatelům prostor se v tomto náročném období alespoň trochu nadechnout,“ říká radní pro oblast správy majetku Jan Chabr (TOP 09).

Kromě odpuštění nájmu za předzahrádky bude od srpna do konce letošního roku stanovena sazba 30 procent původního nájemného v rámci Pražské památkové rezervace a sazba 50 procent ve zbytku Prahy. Právě k tomuto řešení metropole přistoupila s ohledem na stále nízkou turistickou návštěvnost v centru Prahy a zároveň vyšší sazby nájemného.

V centru města podle anonymních dat ubyly až dvě třetiny lidí

Ve zbytku hlavního města je pak situace spíše opačná. „Z anonymních dat pohybu osob o městě víme, že právě památková rezervace má největší úbytek osob, které se zde zdržují, a to až o dvě třetiny. S ohledem na vyšší sazbu stanoveného nájemného proto právě zde navrhujeme tento vstřícný krok formou vyšší slevy na nájmu,“ vysvětluje Chabr.

Podle náměstka primátora pro oblast financí a rozpočtu Pavla Vyhnánka (PRAHA SOBĚ) je pomoc podnikatelům primárně kompetencí státu. „Už od začátku pandemie i my pomáháme, kde můžeme, a v rámci omezených možností města provádíme sérii podpůrných opatření pro pražské podnikatele,“ říká Vyhnánek.

Dodává, že považuje za důležité v podpoře nepolevit a pomoci restauracím i nyní v době rozvolňování. „Tímto krokem chceme uspíšit restart gastronomie na území hlavního města a pomoci tak pražským restauratérům rychleji zhojit finanční šrámy způsobené pandemií,“ dodal Vyhnánek.

Problémům čelí restaurace už přes rok

Právě pandemie koronaviru a s ní související vládní opatření způsobují zásadní problémy provozovatelům pražských restaurací, a tak se Praha snaží tyto podnikatele podporovat. Zastupitelstvo hlavního města již loni v dubnu schválilo odpuštění poplatku za předzahrádky na pozemcích ve vlastníctví metropole, a to až do konce loňského roku. Toto opatření bylo následně prodlouženo do konce letošního března a poté o další dva měsíce.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky koronavirus, podnikatelé, předzahrádky, restaurace, ekonomika, Praha, předzahrádka, poplatek, koronavirová krize, Pražská památková rezervace, Pavel Vyhnánek, hlavní město, Jan Chabr, pandemie covidu-19, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha podnikatelům odpustila poplatek za předzahrádky do konce července  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.