Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Část výstavy o dějinách Komunistické strany na Kampě poničili vandalové

Ve středu 19. května zatím neznámý pachatel poničil venkovní panely výstavy s názvem Rudé století na pražské Kampě. Ta ukazuje příběhy, které jsou spojené se stoletou historií Komunistické strany Československa. Výstavu připravilo Museum Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových ve spolupráci s Muzeem paměti XX. století. Výstava, která se nachází v prostoru mezi Werichovou vilou a Museem Kampa, byla zahájena 14. května, končit měla 1. srpna.

Vandalové poničili také loňskou výstavu věnovanou Miladě Horákové

Velmi mě mrzí, že stejně jako při loňské výstavě, připomínající vraždu Milady Horákové, i letos se našli tací, kteří měli potřebu toto dílo zničit. Rozumím tomu, že ne každému se může výstava Rudé století líbit. Chápu i to, když má někdo odlišný pohled na věc. Ale právě respekt k názoru druhých je známkou tolerantní a vyspělé společnosti,“ uvedl k incidentu iniciátor výstavy Jiří Pospíšil, který je předsedou správní rady Musea Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových.

Cílem výstavy bylo provést návštěvníky dějinami Komunistické strany Československa, a to prostřednictvím dvanácti oboustranných panelů. Součástí panelů byly také texty, dobové fotografie nebo letáky, které měly připomínat například okolnosti vzniku KSČ, bolševizaci strany v době první republiky či uchopení moci v únoru 1948. Panely připomínaly také nedávnou minulost strany a normalizaci.

Podobně vandalové poničili loňskou výstavu v parku Kampa připomínající vraždu Milady Horákové a procesy 50. let. Výstava, která připomínala život političky Horákové a zinscenovaný proces s ní i dalšími odsouzenými, byla na Kampě slavnostně zahájena 27. června 2020. Milada Horáková byla oběšena 27. června 1950 a byla jedinou ženou, kterou komunistická justice nechala z politických důvodů popravit.

Ohodnoť článek

Foto Jiří Pospíšil

Štítky ČR, kriminalita, historie, výtvarné, Praha, výstava, Kampa, Museum Kampa, Milada Horáková, KSČ, Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových, Muzeum paměti XX. století, Werichova vila, Únor 1948, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část výstavy o dějinách Komunistické strany na Kampě poničili vandalové  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.