Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Policisté včera na náplavce rozháněli Pražany megafonem. Na Žižkově se sešlo 200 lidí u stánku s občerstvením

V průběhu úterního dne a večera řešila pražská policie desítky oznámení o probíhajících party a otevřených hospodách. Na pražské náplavce u Rašínova nábřeží dokonce večer museli použít megafon, aby lidi, kteří se zde shromažďovali již během dne, rozehnali. Na Žižkově se u stánku s nápoji sešlo asi 200 lidí, kteří se po výzvě policie v klidu rozešli, majitel stánku bude čelit přestupkovému řízení, uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Stovky lidí na náplavce

Prakticky celé odpoledne řešili pražští policisté desítky oznámení o porušování vládních nařízení, ať už to byla nějaká hromadná posezení, či otevřené restaurace. Policisté se zaměřovali na místa s větší koncentrací osob, jako jsou pražské náplavky, Riegrovy sady či Žižkov. Večer rovněž vyrazili na náplavku, kde se nacházely stovky lidí,” řekla pro Pražskou Drbnu policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Podle mluvčí vždy listé z místa odešli, ale záhy se vrátili a přišli další. Ve většině případech neměli nasazenou ochranu úst a nosu a nedodržovali rozestupy.

Večer na náplavku dorazili okolo 21. hodiny nejdříve pražští strážníci, kteří pomocí megafonu z auta upozorňovali bavící se lidi na zákaz požívání alkoholu i na noční zákaz vycházení. Většina lidí poté odešla pryč.

Lidé si většinou ani neuvědomují, že také pražské náplavky jsou zastavěné území a musí zde dodržovat rozestupy a mít zakrytá ústa a nos,“ řekla pro Pražskou Drbnu Kropáčová.

Později na náplavku dorazili policisté, kteří u všech, kteří na místě zůstali, kontrolovali totožnost. Stejně tak kontrolovali i lidi v nedalekém parku u ministerstva zdravotnictví. Všechny navíc upozorňovali, aby si zakryli dýchací cesty.

Přitom jen o pár set metrů od náplavek je Staroměstské náměstí, které se změnilo v pietní místo pro pozůstalé, jejichž blízcí podlehli koronaviru.

Staroměstské náměstí se změnilo v pietní místo. Podívejte se na fotogalerii

Ke křížkům, které se minulé pondělí objevily na dlažbě Staroměstského náměstí, přibývají každý den nová jména lidí, kteří zemřeli na covid nebo s covidem. Staroměstské náměstí se tak proměnilo ve velké pietní místo, kde pozůstalí vzpomínají na...

Pití alkoholu na veřejně přístupných místech je nyní zakázané. Pokud si lidé koupí občerstvení z okénka, musí při jeho konzumaci udržovat alespoň dvoumetrový odstup od ostatních, nejde-li o členy jedné rodiny.

„Party“ na Žižkově

Již během úterního odpoledne policisté zasahovali v areálu Žižkovských zahrádek, kde policisté narazili na 200 lidí, kteří záhy museli prostor opustit.

Policisté i pražští strážníci vyjížděli ke stánku s občerstvením na Ohradě v Praze 3. „Zjistili, že člověk, který tam má občerstvení, se dopouští porušování aktuálních vládních nařízení,“ uvedla Kropáčová.

Policisté shromážděné lidi vyzvali k opuštěné místa. „Odešli bez jakýchkoliv problémů,“ dodala mluvčí. Policisté proto nemuseli nikoho zadržet. Majitel stánku s občerstvením se bude zpovídat z přestupkového jednání.

Během včerejšího dne provedli policisté asi osm tisíc kontrol, z toho 1600 ve městě a 6000 na hranicích města. V drtivé většině případů porušení nařízení vyřešili domluvou, lidé mnohdy ani neví, že nějaká nařízení porušují. Policisté budou s kontrolami pokračovat také v průběhu dneška,“ doplnila pro Pražskou Drbnu Kropáčová.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Twitter Ondřej Golis

Štítky náplavka, Žižkov, policie, Rašínovo nábřeží, Praha, Riegrovy sady, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté včera na náplavce rozháněli Pražany megafonem. Na Žižkově se sešlo 200 lidí u stánku s občerstvením  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.