Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Pro bezdomovce s koronavirem jsou v Praze již tři pobytová zařízení

V minulých týdnech v Praze vzrostl počet bezdomovců, kteří jsou nakaženi covidem-19. Pro tyto osoby bez domova proto v metropoli fungují již tři pobytová zařízení. Ta mají sloužit jako náhrada domácího prostředí, a to zvláště pro lidi s mírnými příznaky nemoci, kteří nemusejí být hospitalizovaní v nemocnici.

V Praze nyní žije asi 4000 lidí na ulici. Mnozí z nich využívají k noclehu sociální zařízení jako ubytovny a noclehárny, část lidí bez domova přespává ve svých vybudovaných přístřešcích nebo stanech umístěných zvláště v okrajových částech Prahy.

Bezdomovců nakažených koronavirem je více než na podzim

Podle ředitele Centra sociálních služeb Praha (CSSP) Martina Šimáčka počty nemocných lidí bez domova do značné míry kopírují počty nemocných v celé populaci. Jenom v lednu a v únoru bylo nakažených bezdomovců a ohnisek, kde se tato nemoc šíří, výrazně více než na podzim. To se projevilo i na počtu lidí bez domova, kteří jsou umístěni do pražských zařízení určená pro nakažené koronavirem. Zatímco na podzim byla nakažených asi desítka, v poslední době počty oscilují okolo stovky.

Pro lidi, kteří nemoc nebo karanténu musí přečkat na ulici, otevřelo hlavní město v listopadu 2020 zařízení na Vyšehradě. Tam se umisťovali také ti, kteří chtěli přespat v nocléháránách nebo pobýt v deních centrech, ale test u nich potvrdil nakažení koronavirem.

Objekt v Bohnicích i humanitární hostely

Na přelomu února a března se kvůli nárůstu počtu těchto osob podle mluvčího CSSP Jiřího Wolfa otevřely také objekty v Psychiatrické léčebně v Bohnicích a v Praze 2. Kapacity těchto zařízení by se však měly od začátku dubna snižovat.

Osoby bez domova mohou pobývat také v pěti humanitárních hostelech, které má metropole v pronájmu. Čtyři z nich Praha pronajala na začátku pandemie a od té doby je obývá asi 200 lidí. Páté zařízení se až 70 lidem v nouzi s chatrným zdravím otevřelo v Holešovicích letos v únoru, kdy silně mrzlo.

Podmínkou ubytování v hostelech je spolupráce se sociálními pracovníky CSSP. Pro obyvatele hostelů nyní podle Šimáčka hedají sociálníí pracovníci alternativní ubytování, jelikož tato zařízení budou k dispozici pouze do června. „Lidé bez domova v podstatě nemají šanci najít bydlení na volném trhu s byty. Jejich zabydlení je přitom důležité nejen pro ně samotné, ale také pro město jako takové,“ doplnil.

Ohodnoť článek

Foto Facebook Centrum sociálních služeb Praha

Štítky ČR, správa, koronavirus, sociální, Praha, bezdomovci, bezdomovec, COVID-19, nemoc, Centrum sociálních služeb Praha, Jiří Wolf, Psychiatrická léčebna Bohnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro bezdomovce s koronavirem jsou v Praze již tři pobytová zařízení  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.