Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pražskou záchranku posílí studenti oboru zdravotnický záchranář

Vybrané posádky pražské záchranky posílí vysokoškolští studenti druhých a třetích ročníků oboru zdravotnický záchranář. Po proškolení se studenti stanou třetím členem výjezdové skupiny, jak tomu běžně bývá při stážích. Nasazení studentů pomůže aktuálně vysoce vytíženým posádkám s některými činnostmi během výjezdů a zároveň umožní studentům splnit odbornou praxi.

Ve směnách bude sloužit několik desítek dobrovolníků z řad studentů

Díky ochotě zástupců vysokých škol a samotných studentů jsme vytvořili skupinu několika desítek dobrovolníků, kteří začnou sloužit v denních směnách u našich výjezdových skupin. Pro posádky budou znamenat ‚ruce navíc‘ v těchto dnech vítanou pomoc a studenti rozšíří své zkušenosti a znalosti ve skutečně napjatém provozu,“ říká Petr Kolouch, ředitel pražských záchranářů.

V loňském roce záchranka v rámci protiepidemických opatření stáže pozastavila, avšak nyní je naprostá většina členů posádek proti koronaviru naočkovaná. Aby se ještě více snížilo riziko přenosu infekce, budou studenti rozděleni do skupin. Ty pak budou sloužit v denních směnách vždy jen na konkrétní základně, kterých je k tomuto účelu aktuálně vyčleněno pět.

FOTO, VIDEO: Pražští záchranáři transportovali desetimetrovým speciálem deset pacientů z benešovské nemocnice

Pražští záchranáři ve čtvrtek převezli deset pacientů s koronavirem z přetížené Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov do Fakultní nemocnice v Motole. K převozu záchranáři použili speciální vozidlo Fénix, které při cestě doprovodila ještě lékařská...

Studenti pomohou také při předávání pacientů ve zdravotnických zařízeních

Studenti se podobně jako při stáži zapojí do činnosti výjezdových skupin a pomohou také při předávání pacientů ve zdravotnických zařízeních. Předání nyní může trvat kvůli zahlcení příjmových míst delší dobu. Pokud to zdravotní stav pacienta umožní, pak by v nemocnici do pacientova přijetí personálem vyčkal na místě právě student, zatímco posádka záchranářů by mohla vyrazit na dekontaminaci nebo k další události.

Po předání pacientů zajistí dopravu studentů zpět k výjezdové skupině členové Ochranné služby Policie ČR, která nám nabídla pomoc, včetně vlastních automobilů s právem přednosti v jízdě. Velmi si této nabídky vážíme,“ dodává Petr Kolouch.

Pandemie podtrhuje skvělou spolupráci složek integrovaného záchranného systému. Typickým příkladem jsou již fungující mezikrajské převozy covid pozitivních pacientů, na kterých se podílejí také policisté a hasiči. S návratem sanitních vozů po dekontaminaci zpět do provozu v Praze pomáhají dlouhodobě příslušníci armády ČR, a to konkrétně 43. výsadkového pluku Chrudim.

Záchranáři převážejí covid pozitivní pacienty ze západu Čech do Prahy

Pražští záchranáři během dneška koordinují převoz 25 covid pozitivních pacientů ze zatížených nemocnic v Chebu a v Sokolově. Pacienti jsou převáženi do zdravotnických zařízení v Praze, ve Středočeském a v Plzeňském kraji. S transportem pacientů...

Ohodnoť článek

Foto Facebook ZZS Praha

Štítky záchranka, studenti, pomoc, ZZS Praha, zdravotníci, pacient, Petr Kolouch, Armáda České republiky, Útvar pro ochranu ústavních činitelů, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražskou záchranku posílí studenti oboru zdravotnický záchranář  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.