Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hlavní město daruje dva miliony korun na kyslíkovou stanici Nemocnici Milosrdných sester na Malé Straně

Dva miliony korun daruje Praha Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, a to na rozšíření stanice, která zařízení zásobuje kyslíkem pro pacienty. Ve veřejné sbírce již nemocnice vybrala přes tři miliony korun, dalších 600 tisíc jí daruje Praha 1. Odhad nákladů na modernizaci stanice jsou čtyři miliony korun, peníze navíc půjdou podle zástupců nemocnice na nákup vybavení pro péči o pacienty s koronavirem.

Zařízení si vyrábí kyslík ve vlastní stanici, ta však nyní nedostačuje

Nemocnici na Malé Straně provozuje Kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského. S ohledem na umístění v centru Prahy s horší možností zásobování si zařízení vyrábí kyslík ve vlastní stanici, ta však nyní v důsledku péče o pacienty s covidem-19 nedostačuje, protože se spotřeba zvýšila téměř čtyřikrát.

Darovat nemocnici nejvyšší možnou částku, o které může rozhodnout samotná rada bez schválení zastupitelstvem, navrhl náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). Manažerka fundraisingu nemocnice Dagmar Kuncová ČTK v pátek řekla, že veřejná sbírka byla ukončena ve čtvrtek a lidé do ní přispěli částkou asi 3,1 milionu korun.

Práce na rozšíření stanice mají trvat tři měsíce

S příspěvky od samospráv tak nemocnic získá asi 5,7 milionu korun. Peníze zbylé po modernizaci kyslíkové stanice nemocnice podle manažerky využije k nákupu plicních ventilátorů, infuzních pump nebo injekčních dávkovačů pro pracoviště urgentní medicíny, která se starají o pacienty s covidem-19. Práce na rozšíření stanice mají trvat asi tři měsíce.

Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, dříve Nemocnice pod Petřínem, má kapacitu 190 lůžek včetně lůžek následné péče a jedná se o jedinou církevní nemocnici s akutní péčí v republice. Počet ambulantních ošetření činí podle stránek zařízení ročně asi 50 tisíc, hospitalizací je necelých 10 tisíc. Kongregace budovu pod Petřínem koupila v roce 1842, v roce 1854 začala po přestavbě sloužit jako nemocnice pro ženy. V roce 1952 byla nemocnice komunistickým režimem znárodněna a stala se Fakultní nemocnicí Pod Petřínem, řádové sestry byly odsunuty převážně do pohraničí. V říjnu 1993 získal řád nemocnici zpět.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sefjo, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, správa, nemocnice, hospodářství, sociální, Praha, pacient, Karel Boromejský, Malá Strana, COVID-19, Pavel Vyhnánek, Praha sobě, Petřín, Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní město daruje dva miliony korun na kyslíkovou stanici Nemocnici Milosrdných sester na Malé Straně  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.