Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pražští lékaři začínají očkovat své pacienty. S distribucí látky pomáhají Mladí praktici či Rohlik.cz

Metropole již pražským praktickým lékařům distribuuje zhruba 3600 kusů vakcíny AstraZeneca, která je určena zejména pro jejich imobilní a další pacienty z nejrizikovějších skupin. S distribucí do 173 ordinací lékařů pomáhají Mladí praktici či společnost Rohlik.cz.

Praha dělá všechno pro to, aby žádná vakcína nezůstala nevyužitá

Podle radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiky Mileny Johnové dělá Praha všechno pro to, aby žádnou vakcína nenechala ležet nevyužitou. V pondělí město dostalo 4200 vakcín, ale bez distribuce, kterou stát nestihl zajistit. „Vakcínu jsme potřebovali doručit k téměř 200 praktikům, protože by nebylo realizovatelné, aby si pro vakcíny jezdili praktici jednotlivě. Uvítali jsme iniciativu Mladých praktiků, spojili jsme své síly s tím, že společně dostaneme vakcíny k praktickým lékařům co nejrychleji. Tito praktici se totiž zavázali proočkovat imobilní pacienty, kteří by se jen velmi obtížně dostali do očkovacích center nebo ordinací,“ říká Johnová.

Vakcíny, které v pondělí hlavní město obdrželo, byly dodány do Městské nemocnice následné péče, což je jedno z budoucích očkovacích míst, jehož zřizovatelem je Praha. Část vakcín si vyzvedla další pražská registrovaná očkovací centra a pro některé si přijeli praktičtí lékaři zapojení do očkování pacientů ze skupiny 1A.

Distribuce vakcín po malých dávkách by byla zdlouhavá

Jenže distribuce vakcín po malých dávkách by byla velmi zdlouhavá. S ohledem na zachování stabilní teploty vakcíny a její rychlou distribuci bylo třeba najít efektivnější řešení. Právě s ním přišli Mladí praktici, s nimiž hlavní město navázalo spolupráci.

Mladí praktici přišli s apelem na vládu a nabídkou s názvem „#Rozvezemeto“. Objevilo se velké množství podporovatelů, kteří nabídli pomoc. Byl sestaven akční tým a za necelé dva dny se vakcíny začaly rozvážet.

Podle místopředsedy Mladých praktiků Vojtěcha Muchy má Česko od začátku epidemie koronaviru medikamenty, které rozvoji této choroby prokazatelně účinně brání. „Rychlá distribuce vakcín je podle našeho názoru bezpečnostním strategickým zájmem České republiky. Je tedy zarážející, že v této situaci leží ve skladech 180 tisíc vakcín a nebyl dávno dopředu připraven jasný plán jejich distribuce. My Mladí praktičtí lékaři jsme se proto rozhodli pomoci svým pacientům a hledali jsme možnost, jak k nim tyto vakcíny dostat co nejrychleji,” dodal Mucha.

Rozvoz zajišťují dobrovolní řidiči a logistické firmy

Logistiku celé akce zajistil akční tým složený ze zástupců Mladých praktiků, Českého červeného kříže, který řídil krizové call centrum, Městské nemocnice následné péče, která prostřednictvím zaměstnanců své lékárny dohlíží na správnost převozu vakcín, a zástupců města. 

Rozvoz poté zajišťují dobrovolní řidiči a logistické firmy, mimo jiné i společnost Rohlik.cz, která má s rozvozem léčiv již zkušenosti a jejíž vozy mají chladicí zařízení s kontinuálním záznamem teploty, aby bylo možné u vakcín zachovat teplotní řetězec.

„Nabídli jsme jako dobrovolníci pomoc s distribucí vakcíny. Aktuálně ji tak rozvážíme téměř 200 lékařům po Praze,“ uvádí mluvčí společnosti Rohlik.cz Zdeňka Svoboda Kuhnová.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky očkování, koronavirus, Praha, lékaři, praktici, vakcína, pacient, Rohlik.cz, lékař, AstraZeneca, Milena Johnová, Česko, pandemie covidu-19, Český červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští lékaři začínají očkovat své pacienty. S distribucí látky pomáhají Mladí praktici či Rohlik.cz  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.