Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Polní nemocnici v Letňanech již začali likvidovat vojáci. Prázdná má být do 19. února

V pondělí 1. února začala armáda s likvidací záložní polní nemocnice v pražských Letňanech. Veškeré vybavení z nemocnice, která nebyla nikdy využita, bude odvezeno do 19 února, část materiálu převezme Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Sdělila to dnes mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. O zrušení rozhodlo ministerstvo zdravotnictví již na konci minulého týdne.

Nemocnice nebyla aktivována

Armáda záložní nemocnici postavila na konci loňského října, a to kvůli podzimnímu zhoršování situace ve zdravotnických zařízeních. Vyrostla v halách letňanského výstaviště a pomoc v ní podle plánu mělo dostat až 500 pacientů.

Ventilátory a lůžka z polní nemocnice v Letňanech poslouží k posílení kapacity státních nemocnic.

Nakonec však nebyla aktivována. Fakultní nemocnice Bulovka, pod kterou zařízení spadalo, vyčíslila náklady na nájem, energie a další služby na téměř 100 milionů korun. V částce však ještě nejsou započítány náklady SSHR. Podle Dvořákové armáda zaplatila asi 300 tisíc na pohonných hmotách a podobnou částku očekává i při odvozu z nemocnice.

Polní nemocnici v Letňanech, která nebyla nikdy využita, čeká zbourání

Polní nemocnice v Letňanech, která byla vystavěna kvůli koronavirové epidemii, bude zrušena. Řekl to dnes na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Náměstek ministra Vladimír Černý uvedl, že zrušení navrhl z toho důvodu,...

Zrušena bude do 19. února

Polní nemocnice v Letňanech bude zrušena do 19. února, kdy skončí třítýdenní výpovědní lhůta nájemní smlouvy mezi Fakultní nemocnicí Bulovka a letňanským výstavištěm. Již v pondělí se vytřídilo 500 lůžkovin, které patří SSHR. Materiál se pak bude prát a dezinfikovat. Poté se vrátí do Letňan, odkud ho vojáci odvezou do skladů SSHR ve Štítině na Opavsku. Vojáci také začali balit zdravotnický materiál, nábytek či přístroje.

Loni na podzim vojáci postupně do Letňan dopravili přes 300 tun vybavení ze svých zásob. Další materiál poskytla SSHR. Vláda zároveň na podzim rozhodla o nákupu nemocničních lůžek. Dva čeští výrobci jí měli dodat celkem 2000 postelí za 107 milionů, do Letňan jich nakonec zamířila čtvrtina.

Ohodnoť článek

Foto Twitter Armáda ČR

Štítky ČR, armáda, koronavirus, nemocnice, polní nemocnice, Letňany, Správa státních hmotných rezerv, materiál, Magdalena Dvořáková, Nemocnice Na Bulovce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polní nemocnici v Letňanech již začali likvidovat vojáci. Prázdná má být do 19. února  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.