Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nad vyhořelým kostelem sv. Michaela vznikne ochranná konstrukce. Na místě bude dva roky

V úterý 26. ledna začala stavba konstrukce nad kostelem sv. Michaela v Kinského zahradě na Petříně. Ten 28. října 2020 vyhořel. Konstrukce bude krýt poškozený kostel následující dva roky, než bude objekt odborně zrekonstruován.

Dobrá zpráva: značnou část kostela je možné zachránit

Průzkum kostela v minulých měsících ukázal, že jeho značnou část je možné zachránit. Shořelé dřevěné prvky by v budoucnu měly být nahrazeny věrnými kopiemi.

Praha nyní připravuje zakázku na zhotovení projektové dokumentace, tedy přesný plán, jak budou některé části kostela obnoveny. Samotná oprava by podle předpokladů měla proběhnout během dvou až tří let.

Jsem ráda, že se stav kostela ukázal být mnohem nadějnější, než jsme podle prvních zpráv očekávali. Na místě není jen hromada popela a ohořelé trámy – velká část konstrukce požár přečkala. Nyní se budeme soustředit na přípravu rekonstrukce. Chceme kostel svatého Michaela obnovit pečlivě a kvalitně,“ řekla Hana Třeštíková, pražská radní pro kulturu a památkovou péči.

Ohnisko požáru bylo na severní straně kostela. Odtud se plameny rozšířily a zachvátily krytinu kostela a roubení. Nejhůře byla zasažena trojice věží, některé části shořely beze zbytků. Laicky se dá rovněž říct, že kostel ohořel nejvíce zvenčí, kdy přišel z velké části o střechu a do jisté míry má poškozenou i obvodovou konstrukci. V interiéru hořelo pouze na některých místech a některé části dřevěné konstrukce nebyly zasaženy vůbec.

V zahradě Kinských na Smíchově včera hořel dřevěný kostel sv. Michala. Na místě krátce po třetí hodině odpolední zasahovaly čtyři profesionální a dvě dobrovolné jednotky hasičů. Požár zasáhl spodní část stavby i tři věže, šindelová střecha...

Konstrukce bude na místě asi dva roky

Po odklizení trosek proběhla v místě požářiště detailní dokumentace a památkářský průzkum. Z něj vyplynulo i zadání pro podobu ochranné konstrukce. Ta by měla chránit to, co z kostela zbylo, a zároveň vytvořit zázemí pro budoucí rekonstrukční práce. Stavba potrvá přibližně týden, počítá se s tím, že na místě bude stát přibližně dva roky. Náklady se budou pohybovat okolo dvou milionů korun,“ uvedl pražský radní Jan Chabr.

Ráda bych také poděkovala všem občanům, kteří ve veřejné sbírce na obnovu kostela přispěli. Dosud se vybralo téměř 1,5 milionu korun,“ dodala radní Třeštíková. Sbírka stále pokračuje, i nadále je možno zasílat příspěvky na transparentní účet 500089822/0800.

Lidé ve veřejné sbírce na obnovu požárem zničeného kostela sv. Michala darovali již více než milion korun

Ve sbírce na obnovu dřevěného kostela sv. Michala ze 17. století, který 28. října zasáhl rozsáhl požár, lidé přispěli od jejího vyhlášení na začátku listopadu již více než milionem korun. Sbírka potrvá až do 4. listopadu příštího roku. Zbytky...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Praha

Štítky kostel, sv. Michael, konstrukce, požár, Petřín, Hana Třeštíková, Praha, Jan Chabr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad vyhořelým kostelem sv. Michaela vznikne ochranná konstrukce. Na místě bude dva roky  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.