Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Den památky obětí holokaustu si připomenou v Senátu, v Terezíně i v Jeruzalémě. Setkání budou přenášena on-line

Dnes dopoledne se v Senátu uskuteční tradiční vzpomínkové setkání u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Na setkání vystoupí předsedové parlamentních komor, ale také bývalá vězenkyně terezínského ghetta. Odpoledne se poté uskuteční česko-izraelské on-line setkání. Promluví zde například prezident Miloš Zeman či ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Od 18 hodin se pak bude živě streamovat koncert ze Španělské synagogy.

Mezinárodní den památky obětí holocaustu má připomínat utrpení šesti milionů Židů, 220 tisíc Romů, 15 tisíc homosexuálů a milionů dalších nevinných obětí v době holokaustu za druhé světové války.

Promluví i bývalé vězenkyně terezínského ghetta

Vzpomínkoé setkání Senátu pořádají Federace židovských obcí v ČR a Nadační fond obětem holocaustu. Se svými projevy vystoupí předsedové horní i dolní komory Miloš Vystrčil (ODS) a Radek Vondráček (ANO). Projev bude mít také býalá vězenkyně terezínského ghetta Michaela Vidláková či předseda Federace židovských obcí v ČR Petr Papoušek.

Česko-izraelské on-line setkání

Odpoledne od 16 hodin se bude konat česko-izraelské on-line setkání, které bude přenášeno zároveň z Terezína a Jeruzaléma. Setkání se zúčastní izraelský prezident Reuven Rivlin a tamní ministři zahraničí Gabi Aškenazi a pro sociální rovnost Itzik Šmuli.

Právě 27. ledna 1945 byl Rudou armádou osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz-Birkenau (Osvětim-Březinka).

Za Česko promluví prezident Miloš Zeman, ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a zvláštní zmocněnec pro holokaust, mezináboženský dialog a svobodu vyznání Robert Řehák.

Židovské muzeum v Praze a Židovská obec v Praze pořádají od 18 hodin slavnostní koncert ve Španělské synagoze. Účastníky přivítá ředitel Židovského muzea Leo Pavlát a projev pronese předseda Židovské obce v Praze František Bányai. Součástí koncertu bude také krátká virtuální prohlídka Španělské synagogy a její nové expozice. Koncert bude přenášen přes YouTube kanál Židovského muzea v Praze.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky ČR, historie, pietní, holokaust, vzpomínka, Senát, koncentrační tábor Terezín, Senát Parlamentu ČR, Jeruzalém, Miloš Zeman, koncert, ministr zahraničí, Tomáš Petříček, Španělská synagoga, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den památky obětí holokaustu si připomenou v Senátu, v Terezíně i v Jeruzalémě. Setkání budou přenášena on-line  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.