Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

FOTO: Pražští hasiči měli výcvik na zamrzlém rybníku. Radí, jak se na vodní ploše v zimě chovat

I když to dnes v Praze vypadá spíš jako na jaře, o víkendu teploty padaly i pod bod mrazu. A takové počasí již tradičně láká k zimním aktivitám. Patří mezi ně bruslení a celkově pohyb na zamrzlé vodní ploše. Jenže pohyb po zamrzlém rybníku bývá riskantní, jelikož led často nebývá dostatečně silný. Pokud se pod člověkem led propadne, volají se vždy na místo hasiči. A díky příznivým klimatickým podmínkám o minulém víkendu si hasiči mohli procvičit sebezáchranu i záchranu osob ze zamrzlé vodní hladiny.

Při zákrocích může jít i o život

V neděli 17. ledna se uskutečnil výcvik na rybníku Labuť v Krči v Praze 4. Během tří hodin si hasiči prošli teoretickou i praktickou část. V té byla zahrnuta záchrana osob pomocí nosítek, lana či nastavovacího žebříku nebo pomocí paddleboardu.

Hasiči si vyzkoušeli rozdíl při záchraně osoby při vědomí i v bezvědomí a záchranu osob bez jakýchkoliv prostředků. Cvičení probíhalo v suchých oblecích, které poskytují celkovou ochranu těla před vlhkem a chladem i při delším pobytu ve vodě. 

Tyto pravidelné výcviky a především ostré zásahy jsou fyzicky i psychicky náročné, protože při nich jde o rychlou a bezchybnou práci a v takových situacích jde kvůli nízkým teplotám opravdu o život,“ upozorňuje mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská.

Jak se chovat před vstupem na zamrzlou vodní plochu a co dělat v případě propadnutí?

Před vstupem na led si vždy ověřte jeho pevnost, nejlépe tak, že dupnete na jeho okraj.

Před vstupem na led by si lidé měli připomenout základní pravidla. Na stojatých vodách hasiči doporučují vstupovat na led až v čase, kdy celodenní teploty klesnou pod bod mrazu po dobu deseti dnů a tloušťka ledu je alespoň dvacet centimetrů. Lidé by na led neměli vstupovat, pokud je narušený nebo pokud jsou na něm nějaké nečistoty (listí či větve).

Nejtenčí led je v místech nárazových břehů, uprostřed toku a nad hloubkou. V případě stojatých vod jsou nebezpečné především oblasti kolem stavidel a přehrad. U břehu často bývá trhlina, kde vyvěrá voda s vyšší teplotou. V tomto místě byste na led také vstupovat neměli.

Při vstupu na zamrzlou plochu zajistěte, aby někdo zůstal na břehu a měl u sebe nabitý mobil a věděl, kde se nacházíte, aby mohl v případě potřeby zavolat na linku 150 nebo 112. Nepohybujte se na ledu ve větších skupinkách a mezi osobami dodržujte vzdálenost minimálně pět metrů.

K vytažení osob, které se propadly do vody, může posloužit větev, hokejka, prkno či lano z povinné výbavy auta.

Nezůstávejte nikdy při pohybu na zmrzlé ploše sami a vždy někoho informujte, kam se na led chystáte. Je také vhodné se vybavit pomůckami, které vám pomohou při záchraně,“ doplňuje Suchánská.

Pokud přesto dojde k propadu, nepropadejte panice a upozorněte okolí, že potřebujete pomoc. Vylézat z vody se doporučuje ve směru, odkud tonoucí přišel, protože tam byl led únosný. Od místa proboření je vhodné se plazit nebo válet, aby se hmotnost rozkládala na větší plochu.

Ohodnoť článek

Foto Hasiči Praha

Štítky hasiči, cvičení, zima, voda, led, ledová plocha, Labuť, Krč, Praha 4, rybník, vodstvo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Pražští hasiči měli výcvik na zamrzlém rybníku. Radí, jak se na vodní ploše v zimě chovat  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.