Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pražští záchranáři řešili loni 115 tisíc událostí v mimořádných podmínkách. Po telefonu pomáhali při 800 resuscitacích i 13 porodech

Minulý rok přijaly dispečinky pražské záchranky skoro 200 tisíc volání, na jejichž základě řešily 115 tisíc primárních událostí. Oproti roku 2019 je to pokles o necelých osm procent. Činnost pražské záchranky po většinu minulého roku ovlivnil koronavirus, takže záchranáři museli používat zvýšený stupeň ochrany a pracovali tak v mimořádných podmínkách. Zdravotníci poskytli také péči více než pěti tisícům pacientů v souvislosti s covidem-19. Navíc zdravotnické týmy provedly také 18 tisíc odběrů vzorků pro testování a realizovaly několik převozů pacientů z přetížených nemocnic v regionech.

Náročný rok záchranářů

Všichni zdravotníci pražské záchranné služby, ale i kolegyně a kolegové v zázemí, za sebou mají mimořádně náročný rok. Na pandemii covid-19 jsme pružně zareagovali, zajistili vysokou ochranu pro naše lidi a dokázali poskytovat bez výraznějších omezení péči všem pacientům v hlavním městě. Všem pracovníkům u záchranné služby, ale i v dalších organizacích děkuji za jejich nasazení, díky kterému jsme přispěli ke zvládání této situace, kterou nepamatuje řada předchozích generací. Nesmírně si také vážíme celoroční podpory veřejnosti a našeho zřizovatele,“ říká Petr Kolouch, ředitel pražských záchranářů.

Zdravotníci v přímé souvislosti s koronavirem poskytli péči více než pěti tisícům pacientů, které transportovali do nemocnic. Minulý rok byly v pohotovosti také týmy, které zajišťovaly domácí odběry vzorků, loni jich proběhlo téměř 18 tisíc na 8,5 tisících adresách.

Pražští záchranáři v souvislosti s pandemií zavedli do provozu také tzv. tým speciálních činností a výrazně se podíleli na vzniku a fungování tzv. létajícího krizového týmu. Ten poskytuje asistenci domovům seniorů a dalším pobytovým zařízením.

V Praze bude fungovat létající zdravotnický tým. Denně navštíví až pět zařízení

V pražských domovech pro seniory či lidi s postižením budou se zdravotnickou péčí pomáhat takzvané létající zdravotnické týmy. Krizový tým lékařů a sester bude fungovat od pondělí 4. května a dále v pracovních dnech od 08:00 do 18:00. Denně by...

Při transportech pacientů z přetížených nemocnic pražským záchranářům pomáhalo speciální evakuační vozidlo Fénix.

FOTO, VIDEO: Pražští záchranáři transportovali desetimetrovým speciálem deset pacientů z benešovské nemocnice

Pražští záchranáři ve čtvrtek převezli deset pacientů s koronavirem z přetížené Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov do Fakultní nemocnice v Motole. K převozu záchranáři použili speciální vozidlo Fénix, které při cestě doprovodila ještě lékařská...

Posádky záchranářů samostatně vyřešily 90 procent událostí

Většinu ze 115 tisíc primárních událostí (90 procent) vyřešily samostatně posádky záchranářů, 11 tisíc událostí se neobešlo bez přítomnosti lékaře a v 528 případech vzlétal vrtulník leteckých záchranářů. V 800 případech loni operátoři a operátorky telefonicky asistovali u resuscitací a v terénu jich záchranáři prováděli bezmála 600. U téměř poloviny se jim podařilo obnovit účinný oběh přímo na místě události.

Pražští záchranáři nejčastěji transportovali pacienty do  Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (20,9 tisíc pacientů), následovala Fakultní nemocnice Bulovka (20,7 tisíc pacientů). Další v pořadí byly Fakultní nemocnice v Motole (16 tisíc pacientů), Thomayerova nemocnice (16 tisíc pacientů) a Všeobecná fakultní nemocnice (13 tisíc pacientů).

V minulém roce dispečeři a dispečerky zahájili také 13 telefonicky vedených porodů a posádky zasahovaly u 284 porodů hrozících v terénu, z nichž v 57 případech skutečně došlo k porodu ještě za asistence záchranářů.

Záchranáři po ošetření transportovali více než 5500 pacientů na jednotky intenzivní péče. Přes 1200 pacientů na následky kritického onemocnění nebo úrazu bohužel zemřelo na místě události.

Bez ohledu na koronavirus bylo spektrum pacientů bez výraznějších změn. Mezi pacienty se zhoršením zdravotního stavu z důvodu onemocnění tvořili největší skupinu pacienti s dechovými potížemi (12,5 tisíce), s bolestí na hrudi (asi 7 tisíc) a poruchou vědomí (necelé 4 tisíce).

Mezi úrazovými příčinami tradičně dominovaly pády (11,8 tisíc), téměř dva tisíce výjezdů směřovalo k dopravním nehodám, pacientů s ostatními úrazy bylo skoro 8 tisíc. Přes 3500 výjezdů měly na svědomí otravy všeho druhu.

Ohodnoť článek

Foto Facebook ZZS Praha

Štítky Praha, ZZS, zdravotníci, koronavirus, pacient, COVID-19, porod, Petr Kolouch, Fakultní nemocnice v Motole, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Nemocnice Na Bulovce, Thomayerova nemocnice, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští záchranáři řešili loni 115 tisíc událostí v mimořádných podmínkách. Po telefonu pomáhali při 800 resuscitacích i 13 porodech  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.