Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha dává použitým věcem druhou šanci. Lidé mohou odložit zachovalé a funkční věci v re-use pointech ve sběrných dvorech

Nejlepší odpad je ten, který nevznikne. Celá řada použitých věcí ještě dále může sloužit a odpadem se tak vůbec nemusí stát. Praha spolu s Pražskými službami nabízí lidem možnost odložit dosud zachovalé a funkční věci, a to ve dvou sběrných dvorech na Spořilově a ve Vysočanech v tzv. re-use pointech, odkud budou nabídnuty k dalšímu využití.

Funkční věci ještě mohou posloužit

Množství odpadu každým rokem roste. Přitom odpadem se stávají i věci, které mohou jsou nadále funkční či téměř nové. Hlavní město nyní apeluje na občany, aby před vyhozením například nábytku, knih nebo sportovního vybavení zauvažovali nad tím, zda by tyto předměty ještě někomu nemohly posloužit. Lidé je díky projektu Prahy a Pražských služeb mohou odvézt do sběrného dvora s re-use pointem. Zda pro ně zaměstnanci díky aplikaci https://praho.nevyhazujto.cz/ najdou nové uplatnění.

Pilotní projekt začal 1. října 2020. V případě, že se osvědčí, město plánuje jeho rozšiřování i do dalších sběrných dvorů.

„Re-use koncept, kdy věci nacházejí nové uplatnění, místo aby byly vyhozeny, už úspěšně funguje v zahraničí. Věříme, že i u našich občanů najde ohlas. Hlavní město Praha a Pražské služby se pravidelně věnují tématům správné recyklace, využívání alternativ k jednorázovým obalům a nakládání s biologickou složkou odpadu. I malá změna v našem spotřebitelském chování může mít v celkovém měřítku velký dopad. Jde o další příspěvek na cestě hlavního města k cíli snížit množství odpadu a zavést cirkulární ekonomiku,“ říká k projektu náměstek pražského primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

Dva sběrné dvory

V tomto projektu zatím fungují dva sběrné dvory. Jeden je v ulici Zakrytá v Praze 4 a jeden v ulici Pod Šancemi 444/1 v Praze 9 ve Vysočanech. Tyto objekty jsou vybaveny speciálním uzavřeným skladovým velkoobjemovým kontejnerem, kam lidé mohu uložit drobné předměty, jako je nádobí, knihy, hračky a další. Obsluha tyto předměty posoudí, zdokumentuje a postará se o jejich uskladnění. Poté je zanese do aplikace, kde se tyto předměty zobrazí partnerským organizacím, jako jsou charity, městská nábytková banka či sociální odbory. Předměty, které tyto organizace nevyužijí, si mohou lidé rezervovat ve veřejně přístupné části aplikace a poté zdarma vyzvednout.

Více informací Praha nabízí na stránkách https://reuse.praha.eu/. Lidé mohou také sami přímo využít internetovou aplikaci https://praho.nevyhazujto.cz/ a nabídnout zde věci k dalšímu použití.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky pomoc, odpad, třídění, druhá šance, sběrný dvůr, Praha, Pražské služby, Vysočany, hlavní město, Spořilov, Petr Hlubuček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha dává použitým věcem druhou šanci. Lidé mohou odložit zachovalé a funkční věci v re-use pointech ve sběrných dvorech  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.