Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prezident Zeman udělí tragicky zesnulé vojákyni Tiché in memoriam medaili Za hrdinství

Prezident Miloš Zeman udělí příští rok ve státní svátek 28. října in memoriam medaili Za hrdinství štábní praporčici Michaele Tiché, jež zemřela ve čtvrtek na Sinaji po pádu vrtulníku mnohonárodnostních sil. Na twitteru to dnes uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Tichá je první vojákyní české armády, která při plnění zahraničních úkolů zemřela.

Michaela Tichá zemřela v troskách vrtulníku UH-60 Black Hawk, který byl na pozorovacím letu. Zřítil se nedaleko oblíbeného egyptského letoviska Šarm aš-Šajch u Rudého moře. Stroj patřil k misi MFO (Multinational Force and Observers - Mnohonárodní síly a pozorovatelé), která dohlíží na dodržování izraelsko-egyptské mírové dohody. Podle MFO zatím vše nasvědčuje tomu, že šlo o nehodu. Příčinou měla být technická závada. Při nehodě zemřelo šest dalších vojáků, pět Američanů a jeden Francouz. Další americký voják utrpěl těžká zranění.

Vojačka, která zemřela při pádu vrtulníku, patřila k hasičům z Braníku. Její tělo dnes přiletí do Prahy

České vojenské letadlo dnes do Prahy přepraví tělo rotmistryně Michaely Tiché, která zahynula při čtvrtečním pádu vrtulníku mnohonárodnostních sil na egyptském Sinajském poloostrově. Na kbelském letišti se po příletu uskuteční pieta. Tichá je...

Tichá se narodila v roce 1993, na Sinaji byla příslušnicí 8. úkolového uskupení české armády, kde se starala o logistiku české jednotky. Do armády podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška nastoupila v roce 2017, v Egyptě byla jako rotmistryně na své první zahraniční misi. Před odletem na misi sloužila na 24. základně dopravního letectva Kbely ve štábu letky. Do hodnosti štábní praporčice povýšil Tichou v pátek ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Letos se tradiční ceremoniál 28. října neuskutečnil kvůli koronavirové epidemii. Seznam vyznamenaných tak Pražský hrad zveřejnil na webu. Zeman ocenil válečné veterány či zástupce armády, policie, hasičů i zdravotníků za jejich boj proti epidemii koronaviru. Nejvyšší státní vyznamenání in memoriam obdržel i zpěvák Karel Gott. Ocenění si vyznamenání převezmou až za rok.

Ceremoniál 28. října na Pražském hradě letos nebude. Přesouvá se na příští rok

Slavnostní ceremoniál předávání státních vyznamenání se na Pražském hradě 28. října tento rok neuskuteční. Podle kancléře Vratislava Mynáře se akce na doporučení ministra zdravotnictví přesune na příští rok.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Armáda ČR

Štítky ČR, Zeman, armáda, nehoda, úmrtí, ocenění, Michaela Tichá, Miloš Zeman, Jiří Ovčáček, Armáda České republiky, Pražský hrad, Sinaj, prezident, pandemie covidu-19, Karel Gott, Lubomír Metnar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Zeman udělí tragicky zesnulé vojákyni Tiché in memoriam medaili Za hrdinství  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.