Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Nákladové nádraží Žižkov propojí se zbytkem města nová tramvaj. Měla by mít pět zastávek

Nová městská čtvrť Nákladové nádraží Žižkov bude v budoucnu nabízet nové bydlení až pro 15 tisíc lidí. Pro ty je nutná dobrá dopravní obslužnost této části. Rada hlavního města proto dnes odhlasovala přípravu nové tramvajové trati Olšanská - Habrová.

Ve 4500 bytech by mělo najít nové bydlení přbližně 15 tisíc lidí. Primárně pro ně by měla být určena nová tramvajová trať. V současnosti je hlavní propojení této lokality veřejnou dopravou zajištěno tramvajemi ulicí Jana Želivského a několika autobusovými linkami. To je však z důvodu rozvoje lokality a zvýšení počtu obyvatel dlouhodobě nedostačující.

Pro území Nákladového nádraží Žižkov je v současnosti pořizována změna územního plánu, ta má umožnit transformaci brownfieldu na obytnou čtvrť. Změna je aktuálně ve fázi úpravy návrhu na základě připomínek ze společného jednání. Nejdříve by se mělo začít stavět příští rok, a to v severozápadní části území.

Nová trať s pěti zastávkami

Tramvajová trať, která bude mít pět zastávek, se napojí v místě křižovatky Jana Želivského – Olšanská, následně povede severně od Nákladového nádraží a dále na východ k podjezdu pod ulicí K Červenému dvoru, odkud bude pokračovat koridorem stávající železniční trati. Trať bude ukončena smyčkou v místě Malešické a nově navrhované Jarovské ulice, jejíž vznik pomůže odlehčit automobilové dopravě v ulici Jana Želivského. Navržené řešení pak umožní případné další prodloužení tramvajové trati dále až do Malešic.

Nákladové nádraží Žižkov jako místo s velkým potenciálem

Trať by měla vzniknout ještě před samotnou bytovou výstavbou a měla by být nedílnou sooučástí rozvoje tohoto území. Podle vedoucího Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) Ondřeje Boháče je právě Nákladové nádraží místo s velkým potenciálem, a to nejen v kapacitách bytů, ale i v celkovém rozvoji území. „Jeho dopravní propojení je tak důležité nejenom pro budoucí obyvatele, ale i pro celou oblast Žižkova. Nová čtvrť bude totiž zajímavá i svou kulturní náplní,“ připomíná umístění Národního filmového archivu v hlavní budově původního nádraží.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha.eu

Štítky Žižkov, tramvajová dráha, Jan Želivský, Ondřej Boháč, Národní filmový archiv, bydlení, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákladové nádraží Žižkov propojí se zbytkem města nová tramvaj. Měla by mít pět zastávek  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.